13.08.2019.
Letačka posada HRZ-a u akcijama hitnih zbrinjavanja inozemnih turista

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u utorak 13. kolovoza 2019. sa helikopterom Mi-8 MTV u tri akcije hitnog prevoženja inozemnih turista kojima je bilo potrebno hitno zbrinjavanje do KBC Split.

U dvije akcije sa Hvara najprije je prevezeno dvoje djece koja su u najkraćem roku vojnim helikopterom dovezena do splitskih Firula, a odmah nakon njih posada se vratila po još dvije odrasle osobe koje su također prevezene do KBC Split.

Ovim akcijama prethodila je još jedna i to sa otoka Visa odakle je hitno prevezen strani državljanin ronilac zbog dekompresijske bolesti.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je cijela posada svim srcem i mislima uz djecu i ostale pacijente. Svaka je minuta bila važna i uistinu smo dali sve od sebe kako bi djecu što brže prevezli do KBC Split. U pratnji djece prevezli smo i majku i liječnika sa Hvara te smo odmah nakon toga zbrinuli i dvoje drugih pacijenata. Prethodno smo sa Visa također prevezli jednog stranog turista. Zajedno sa medicinskim timovima dežuramo 24 sata kroz cijelu godinu i uvijek smo spremni poletjeti i biti sigurnost, posebno stanovnicima i turistima hrvatskih otoka“, poručio je natporučnik Filipović-Grčić.

Uz natporučnika Filipović-Grčića letačku posadu su još činili kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničar letač desetnik Branimir Šimunović.

Tijekom ove godine letačke posade ETH prevezle su ukupno 322 pacijenta kroz ostvarenih 315 sati naleta.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić