12.08.2019.
Tečaj svladavanja vodenih zapreka

U razdoblju od 22.7.2019. do 4.8.2019. kadeti druge godine 15.naraštaja, te pet kadeta 16.naraštaja pohađali su tečaj svladavanja vodenih zapreka na Lošinju u vojarni „KOVČANJE“. Kadeti su bili podijeljeni u dvije skupine, od 22.7.2019. do 29.7.2019. i od 29.7.2019. do 4.8.2019. Tečaj su provodili kineziolozi HVU-a na čelu sa stn Domagojem Bagarićem te su im pripomogli djelatnici 3. kadetske satnije te jedan djelatnik 2. kadetske satnije.

Jedan obučni dan sastojao se od jutarnje i popodnevne obuke. Sve je krenulo provjerom znanja plivanja kadeta na temelju kojih su kasnije podijeljeni u šest skupina te tri jakosne kategorije; prva kategorija naprednih plivača, zatim kategorija prosječnih plivača i kategorija neplivača. Kadeti su učili osnove tehnika plivanja i ronjena te se intenzitet povećavao iz dana u dan. Osim učenja tehnika plivanja ( kraul, prsno, leđno, delfin), kadeti su se obučavali kroz sljedeće nastavne teme: plivanje u odori s puškom, spašavanje utopljenika i pružanje prve pomoći, plivanje, veslanje u gumenom neoprenskom čamcu, skokovi sa povišenja na noge i glavu. Jedna od zanimljivosti bila je i dodatna obuka iz prevrtanja gumenog čamca te ranojutarnja šetnja do radarske postaje bojne OSMIO na Lošinju. Nakon pet dana obuke, kao kruna ovog tečaja, uslijedilo je i testiranje usvojenih znanja. Sa zadovoljstvom možemo reći da su kadeti uspješno završili ovaj tečaj.

Ono što definitivno nije nedostajalo jeste motivacija, zajedništvo i druženja koja su poboljšali kroz ovaj tečaj. Kadeti su ovaj tečaj vidjeli i kao način za razvijanje timskog duha. Nakon duge akademske i vojne godine tečaj im je „sjeo kao šlag na tortu“. S Lošinja s otišli puni novih vještina, iskustava i lijepih doživljaja.

Kadetkinja skupnica Helena Zec