12.08.2019.
Talijanski školski brod „PALINURO“ u posjetu HRM-u

U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s Oružanim snagama Talijanske Republike školski brod "Palinuro“ Ratne mornarice Talijanske Republike boravi od 10. do 13. kolovoza 2019. godine u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu.

Tom prigodom, u ime zapovjednika HRM-a u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, u ponedjeljak, 12. kolovoza 2019., zapovjednika broda “Palinuro” kapetana fregate Andreu Di Natalea s izaslanstvom primio je zamjenik zapovjednika Središta za obuku HRM-a „Petar Krešimir IV“ brigadir Veseli Balić sa suradnicima. Nakon uvodnih riječi i izraza dobrodošlice brg Balića, pukovnik Branimir Gaćina-Bilin prezentirao je gostima matičnu postrojbu. U nastavku razgovora vođena je konstruktivna diskusija o različitim pristupima edukaciji i obuci u ratnim mornaricama dviju zemalja.

Jedrenjak “Palinuro” dužine je 68,95 metara, širine 10 metara i gaza 4,85 metara. Posadu jedrenjaka čini 7 časnika, 25 dočasnika i 68 mornara. Plovi brzinom od osam čvorova, a u povoljnim uvjetima dostiže brzinu i do 13 čvorova. Namijenjen je za obuku kadeta talijanske mornaričke dočasničke škole „Mariscuola Taranto”, a osim za obučavanje mladih mornara, koristi se i za pomoć u sveučilišnim istraživanjima vezanim uz more. Porinut je 1934. godine u Nantesu u Francuskoj, a od 1955. godine je u službi Ratne mornarice Talijanske Republike. Krilatica jedrenjaka je „Faventibus Ventis“ što u prijevodu s latinskog znači „dobar vjetar“.

Tekst: B. Gaćina-Bilin

Fotografije: S. Rešetar, A. Pavić