06.08.2019.
Posjet američke generalice vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku

Načelnica stožera Zapovjedništva Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best posjetila je u subotu 3. kolovoza 2019. postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku gdje su je dočekali i pozdravili načelnik stožera HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša te zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ „Rudolf Perešin“ pukovnik Željko Harapin.

Službeni posjet američke generalice zemuničkim postrojbama organiziran je u sklopu njezinog sudjelovanja u programu obilježavanja obljetnice VRO „Oluja“.

Tijekom posjeta Zemuniku generalici Best predstavljene su misije, zadaće i opremljenost HRZ-a, a obišla je i prostorije akrobatske grupe „Krila Oluje“ te eskadrile u sastavu baze u Zemuniku.

General Križanec kazao je kako suradnja Hrvatske vojske s Nacionalnom gardom Minnesote traje više od 20 godina i ona je iznimno dobra i sadržajna. „Raduje nas što smo ugostili generalicu Best s kojom smo razgovarali o nastavku i jačanju daljnje suradnje kroz vježbe i obuke kao i zajedničkih aktivnosti u području obrane. Nacionalna garda Minnesote naš je snažan i odan partner, cijenimo i zahvalni smo za svu pruženu potporu u razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske. Nastavljamo graditi naše partnerske i prijateljske odnose“, poručio je general Križanec.

U sklopu boravka u Hrvatskoj generalica Best posjetit će i Hrvatsku ratnu mornaricu, a dio vremena posvetit će obilasku grada Zadra te drugih mjesta u Dalmaciji gdje će se upoznati sa znamenitostima hrvatske kulturne i povijesne baštine.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić