06.08.2019.
Kadeti na Kampu 1 u Središtu za obuku HRZ-a

Središte za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ organiziralo je i prema planu HVU-a, od 22. srpnja do 2. kolovoza u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, provelo Kamp 1 na kojem su bili kadeti 27. naraštaja koji se školuju za vojne pilote. Riječ je o kadetima koji su završili prvu godinu studija Aeronautika - vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti.

Na Kampu 1 se radilo intenzivno i prema utvrđenom planu i programu obuke. Tijekom dva tjedna upoznali su se s taktikom grane, organizacijom života i rada u eskadrilama te organizacijom i funkcioniranjem civilnog i vojnog aerodroma. U sklopu ljetnog kampa svakodnevno su provodili i vježbe iz antistresnog programa kroz koje su se pripremali za stresne situacije u kojima bi se mogli naći tijekom obavljanja zadaća vojnog pilota, a redovita svakodnevna aktivnost s kojom su započinjali obuku bila je tjelovježba. Obuku su provodili instruktori iz Satnije za obuku vojnika uz suradnju Pilotske škole i Odjela za obuku, a u dijelu obuke po određenim specijalnostima angažirani su i instruktori zračne luke Zadar.

Zapovjednik Kampa 1 natporučnik Dalibor Brkić je istaknuo kako su ljetni kampovi 1 i 2 kruna njihove granske obuke. Izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom te je kadetima poželio mnogo uspjeha u daljnjem školovanju.

Zapovjednik Pilotske škole SzO-a pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako poziv pilota traži puno rada, kontinuirano učenje i dosta odricanja te je dodao kako očekuje da će u istom sastavu doći slijedeće godine na Kamp 2.

Kadetima se obratio i zapovjednik SzO-a brigadir Goran Huljev. „Neprekidno morate raditi na sebi, usavršavati se, biti spremni za savladavanje svih izazova koji vas čekaju tijekom školovanja kao i kad postanete piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U svakom trenutku svi mi koji sudjelujemo u vašem školovanju i obuci bit ćemo vam potpora. Poziv pilota je zahtjevan i do kraja školovanja očekuje vas mnogo truda, zahtjevnih zadaća, odricanja kazao je brigadir Huljev te istaknuo kako će sav trud koji će uložiti tijekom školovanja, izazove s kojima će se susretati, prepreke koje će morati savladavati, zaboraviti onog dana kad dobiju letački znak i postanu hrvatski vojni piloti.

Tekst/ Leida Parlov, Dijana Žabić