02.08.2019.
Završetak Specijalističke vojne obuke u Pješačkoj pukovniji ZOD-a

Podjelom pohvala i potvrdnica polaznicima Specijalističke vojne obuke u Pješačkoj pukovniji ZOD-a, na vojnom poligonu „Gašinci“ svečano je obilježen završetak specijalističke vojne obuke roda pješaštva i oklopništva. Hrvatska vojska bogatija je za 155 mladih vojnikinja i vojnika.

Obuku je od 14. svibnja 2019. pohađalo i uspješno završilo 39 žena i 116 muških polaznika. Bili su raspoređeni u tri obučne satnije, pod budnim okom zapovjednika, satnika Milenka Adžage, satnika Stjepana Grbića i satnika Zdenka Valjetića te instruktora iz Pješačke pukovnije, Središta za temeljnu obuku, Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Najbolji među njima pismeno su pohvaljeni.

Prema riječima zapovjednika obučne bojne pukovnika Mate Beljana, ovaj je naraštaj pokazao iznimnu zainteresiranost za obuku, napose za taktičke zadaće. Naglasak tijekom obuke stavili su na podizanje psiho-fizičkih sposobnosti koje su temelj za usvajanje svih ostalih vještina. Svoj su višemjesečni trud i ukazano povjerenje pokazali odličnim rezultatima na završnim gađanjima, a iz Pješačke pukovnije odlaze na vojničke dužnosti u gardijske postrojbe Hrvatske kopnene vojske, mornaričko pješaštvo HRM-a i 91. zrakoplovnu bazu HRZ-a.

Zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu, brigadir Željko Ljubas, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su Oružane snage RH bogatije za 127 vojnika roda pješaštva i 28 vojnika roda oklopništva. Svim vojnicima zaželio je uspjeh u novim postrojbama, u kojima će svoje vještine i znanja nadograđivati na temelje koje su dobili u Pješačkoj pukovniji. Među njima sigurno postoje i kandidati za buduće vođe, koji će se od rujna ove godine stvarati u Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“.

Čestitajući im na uspješno završenoj obuci, zapovjednik Pješačke pukovnije brigadir Stanko Paradžiković pohvalio je polaznike, ali i njihove zapovjednike i instruktore zbog uloženog truda i zalaganja te naglasio da novopečeni vojnici trebaju opravdati povjerenje koje im je ukazano prijemom u djelatni sastav Oružanih snaga RH.

Najbolji ukupni rezultat u obuci ostvario je vojnik Ivan Jost, svoju karijeru nastavit će u tenkovskoj bojni GOMBR. S obuke odlazi s odličnim dojmovima, rekavši da je obuka bila zahtjevna, ali baš zato i zanimljiva. Njegovi pohvaljeni kolege vojnici Duje Matić, Matej Marinić, Matija Prša, Ante Bulog, Alen Nikolić i Matija Bočkaj svoje karijere nastavljaju također u bojnama gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske.

Tekst i foto: ČOJ/ZOD "F.K.F."