02.08.2019.
Novi zapovjednici u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu

U postrojbama Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ imenovani su novi zapovjednici Središta za temeljnu obuku u Požegi i Pješačkoj pukovniji na vojnom poligonu „Gašinci“.

1. kolovoza 2019. u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi u nazočnosti načelnika stožera i izaslanstva zapovjedništva ZOD-a te djelatnika Središta za temeljnu obuku obavljena je primopredaja dužnosti zapovjednika Središta za temeljnu obuku ZOD-a između dosadašnjeg zapovjednika brigadira Milana Čorka i novog zapovjednika brigadira Zlatka Radočaja.

Brigadir Čorak zapovijedao je Središtem protekle tri godine i ispratio deset naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, kao i brojne naraštaje vojnih specijalista, časnika zdravstvene službe i vojnika vrhunskih sportaša.

Novi zapovjednik, brigadir Zlatko Radočaj, na dužnost zapovjednika Središta dolazi s pozicije časnika za doktrinu i razvoj roda u Odjelu za obuku i doktrinu u zapovjedništvu ZOD-a.

2. kolovoza 2019. na vojnom poligonu „Gašinci“ održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Pješačke pukovnije ZOD-a, u nazočnosti zapovjednika ZOD-a brigadira Željka Ljubasa, izaslanstva zapovjedništva ZOD-a te djelatnika Pješačke pukovnije. Na mjesto zapovjednika imenovan je brigadir Milan Čorak, dok dosadašnji zapovjednik brigadir Stanko Paradžiković odlazi na dužnost voditelja Odjela za operativno-nastavne poslove u zapovjedništvu ZOD-a.

Brigadir Paradžiković u proteklih tri godine i sedam mjeseci bio je odgovoran za obuku brojnih naraštaja polaznika specijalističke vojne obuke roda pješaštva i oklopništva, ali i za druge vrste obuka koje se provode na vojnom poligonu „Gašinci“.

Brigadir Čorak nakon zapovijedanja Središtem za temeljnu obuku, karijeru nastavlja upravo u postrojbi u koju dolaze vojnici koji su završili temeljnu obuku.

Ovo su postrojbe u kojima mladi ljudi postaju vojnici. U Središtu za temeljnu obuku, kao rasadniku Oružanih snaga RH, mladi ročnici osposobljavaju se za temeljne vojne vještine i znanja. Velik dio njih nakon završetka dragovoljnog vojnog osposobljavanja nastavlja sa specijalističkom vojnom obukom u Pješačkoj pukovniji. Uspješnim završetkom obuke započinje njihova profesionalna vojna karijera.

Tekst: ČOJ ZOD "F.K.F."

Foto: PjP ZOD "F.K.F."