01.08.2019.
Summer Campus 2019

Nakon sudjelovanja u Ljetnom kampu 3 na „VV Gakovo“, skupina od 6 kadeta (M. Dobrić, J. Janković, T. Kušec, J. Sigur, L. Šerbedjija, D. Zelenak) uz pratnju poručnika Dejanovića i stožernog narednika Kušlana su imali čast i priliku sudjelovati na „Summer Campus 2019“ koji se održao u „TC Pepelište“, u trajanju od 21.07. do 26.07.2019. Sudionici kampa su bili u mogućnosti naučiti nove vještine, upoznati studente i kadete iz država članica NATO saveza i partnerskih zemalja, ali i naučiti o kulturi i povijesti Sjeverne Makedonije.

Glavni cilj SC 2019 glasi: „Compound approach for peace building in cadets' multinational operations“, odnosno zajedničkim sudjelovanjem kadeta pomoći u izgradnji mira u međunarodnim operacijama. Doprinosi svih zemalja sudionica ovog kampa se očituju u aktivnostima koje obuhvaćaju stabilizaciju, rekonstrukciju i poslijeratno izgrađivanja mira. Uz Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju, također su sudjelovale i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Norveška, Njemačka, Rumunjska i Sjedinjene Američke Države.

Obuka i aktivnosti su bile raspoređene na četiri faze. Prva faza je obuhvatila akademski dio: predavanja autora i NATO stručnjaka čiji se materijali koriste u prezentiranju. Odvijala se u periodu od dva dana. Druga faza je bila tjelovježba te vježbe taktike u terenskim uvjetima i radionice: uvježbavanje taktike na razini pojedinca, tehnike i procedure provođenja napadnih i obrambenih operacija, stabilizacijske i operacije potpore miru, civilno-vojne operacije i upoznavanje s procedurama koje su proizašle iz naučenih lekcija za jačanje civilnih vlasti koje će preuzeti upravljanje nad područjem i uspostavom sustava vlasti. Trajanje ove faze je bilo četiri dana. Treća faza se sastojala od upoznavanja s kulturom, zabavnim sadržajima te istraživanjem povijesti i tradicije Sjeverne Makedonije. Trajanje ove faze je bilo dva dana. Četvrta faza, ujedno i posljednja, je bila demonstracijska vježba: lokacija održavanja vježbe je bila „TA Krivolak“, a tom vježbom se pokazalo stečeno znanje i vještine u praktičnom dijelu na terenu, visokim uzvanicima i svjetskoj javnosti.

Tijekom deset dana boravka u „TC Pepelište“, kadeti su bili podijeljeni u dvije satnije sa po dva voda u kojima su desetine bile izmiješane kako bi kadeti dobili priliku za upoznavanje različitih kultura i bolje zbližavanje. Na isti način bio je organiziran smještaj kadeta. Vježba je bila podijeljena na teoretski dio s predavanjima potrebnima za uspješno provođenje vježbe te terensku nastavu, hodnje i vježbe rukovanja oružjem, a kasnije su skupine radile po radnim točkama koje su obuhvaćale: taktiku i borbeno uvježbavanje s borbenim oklopnim vozilima, medicinsko uvježbavanje (prva pomoć, izvlačenje ranjenika) , operacije u urbanom području, 4c procedure za IED, aktivnosti odnosa s javnošću. Radne točke su se provodile u vremenu od 08:00 do 13:00.

Nadalje, organizirana su sportska druženja i natjecanja, a u večernjim satima su se pripadnici svih 12 država predstavljali kroz kratke prezentacije o svojim državama i vojnim akademijama. Nije zaboravljen niti kulturni sadržaj, pa su tako sudionici vježbe obišli memorijalnu kuću Todora Proeskog, Muzej naoružanja ilindenskog ustanka te spomenik Ilindena. Obišli su i Ohrid i naučili o njegovoj bogatoj prošlosti i kulturi te glavni grad Sjeverne Makedonije Skopje.

Jedanaesti dan, provedena je demonstracijska vježba na „TA Krivolak“ odnosno STX (situational training exercise) pred visokim uzvanicima. SC 2019 je završen završnom svečanošću i domjenkom.