01.08.2019.
Hrvatske Kiowe po prvi puta na međunarodnom zrakoplovnom mitingu

Eskadrila helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemunika sudjeluje od. 3. do 4. kolovoza 2019. sa dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior na međunarodnom zrakoplovnom mitingu („Slovak International Air Fest – SIAF2019“) u zrakoplovnoj bazi Sliac kod Banske Bystrice u Slovačkoj Republici.

Ovo je prvo sudjelovanje helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior na međunarodnoj zrakoplovnoj manifestaciji, a letačke posade Kiowa poletjele su u četvrtak 1. kolovoza 2019. prema Slovačkoj kako bi sudjelovali u izložbenom dijelu (static display).

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren kazao je kako im je čast što su u prigodi predstavljati HRZ i Hrvatsku vojsku sa helikopterima na kojima je završena preobuka kojom se postižu nove sposobnosti Hrvatske vojske. „Kao eskadrila sudjelovali smo na još jednoj međunarodnoj izložbenoj aktivnosti u Mađarskoj prije 15-ak godina sa helikopterom BELL-206 B, a sada se po prvi puta predstavljamo sa Kiowama koje će zasigurno izazvati interes i pažnju publike. Radujemo se što ćemo biti dio SIAF-a 2019“, istaknuo je pukovnik Gren.

Uz letačke posade u Slovačku su krenuli i timovi zrakoplovnih tehničara EH koji će pružati potporu na zrakoplovnom festivalu ali i pripremiti helikoptere za povratak u Hrvatsku nakon završetka aktivnosti.

Na slovačkom mitingu u bazi Sliac 2017. sudjelovala je i akrobatska grupa „Krila Oluje“.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić