30.07.2019.
Letačka posada HRZ u dvije akcije spašavanja

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u utorak 30. srpnja 2019. sa helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih osoba.

Najprije je posada uspješno prevezla sa planine Kamešnica do sinjskog aerodroma osobu kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, a odmah nakon toga uslijedila je nova akcija spašavanja kod Omiša. Ovoga puta sa omiške tvrđave Fortica u puno složenijoj operaciji sigurno su transportirali inozemnu turistkinju.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je i ovoga puta do punog izražaja došla visoka spremnost i osposobljenost posada za brze, sigurne i uspješne akcije spašavanja. „Druga je akcija bila dosta zahtjevnija. Morali smo prići jednom grebenu, a i vjetar je usložnjavao akciju. Uspjeli smo najprije spustili doktoricu iz tima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) do unesrećene te nakon toga odvezli smo ih podvjesnim užetom za koje su bili pričvršćene alpinističkim prslucima do nogometnog igrališta u Omišu gdje smo obavili unošenje u helikopter i dalje prevezli do KBC Split. Uvijek je lijepo sudjelovati u humanim akcijama. Čuti riječi zahvale od osoba kojima pomažemo je najljepša nagrada za sve plemenite misije koje činimo“, poručio je natporučnik Filipović-Grčić koji je prije nekoliko dana sudjelovao i u jedinstvenoj akciji prevoženja skloništa za planinare na najviši hrvatski vrh Sinjal na Dinari.

Uz natporučnika Filipović-Grčića posadu u današnjim akcijama spašavanja činili su kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničari letači stožerni narednik Davor Lipovac, naredniik Duško Plazonić, časnički namjesnik Leonardo Dumanić i stožerni narednik Dalibor Filipović.

Zajedno sa letačkom posadom u akcijama su sudjelovali i pripadnici HGSS-a.

Sveukupno su u ovoj godini letačke posade ETH sudjelovale u 11 akcija potrage i spašavanja.

Tekst i foto: HRZ