29.07.2019.
Military Sport and Shooting Challenge

Nakon 2 tjedna iscrpljujućeg ljetnog kampa na vojnom vježbalištu „Gakovo“ tri kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ – kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat, sudjelovali su na 3. međunarodnom vojnom natjecanju održanom u Hamburgu, u Njemačkoj. Natjecanje je održano u periodu od 21.07. do 26.07.2019.

Military Sport and Shooting Challenge (u daljnjem tekstu: MSSC) izazov je u različitim vještinama, od prelaska prepreka i gađanja pa sve do atletskih disciplina i plivanja. U natjecanju ove godine sudjelovao je pozamašan broj zemalja uz Hrvatsku. Među sudionicima su bile i Njemačka, Velika Britanija, Danska, Finska, Poljska, Litva, Latvija, Rumunjska, Nizozemska, Slovačka i Češka. Svaka zemlja sa po tri svoja najbolja i najspremnija predstavnika koji se natječu kao tim i kao pojedinac. Polaznici se pri dolasku na samo mjesto održavanja; Njemačko sveučilište Helmut Schmidt upoznavaju s rasporedom natjecanja i ostalim natjecateljima te dobivaju okvirnu sliku kakvi ih sve napori očekuju u naredna četiri dana.

U cik zore prvog dana slijedi informiranje za prvu zadaću a to je Field March – hodnja od 12 km s teretom od 15kg. IVAN PLAZIBAT: „Dogovorili smo se kao tim da ćemo hodati cijelim putem međutim kada je hodnja započela sve ekipe su počele trčati. Shvatiti smo da nema šale te smo utrku od početka do kraja pretrčali s timskim vremenom od 1sat i 15 minuta.“ „Nijemci su jako striktni oko svojih pravila stoga smo morali imati 15 kg prije i poslije utrke što su naravno provjeravali. Uz vodu u svojim rančevima težina je znala dosezati do 18kg. Zanimljiva činjenica je da smo tokom cijelog natjecanja morali nositi sa sobom ranac u kojem je konstantno moralo biti najmanje 15 kg. Samu težinu ranca su organizatori natjecanja provjeravali nasumičnim provjerama.“

Nakon Field Marcha imali smo Teoretsko- praktičnu vježbu s njemačkim naoružanjem G-36 i P-8 kako bismo se spremili za gađanje idućeg dana. Na toj vježbi smo se upoznali sa pravilima i procedurama za provedbu gađanja u njemačkoj vojsci. Nakon upoznavanja s njemačkim naoružanjem i pripreme za gađanje imali smo testiranje za njemačku sportsku značku (German Sports Badge) gdje smo morali odraditi trčanje 3 km, bacanje kugle i skok u dalj. Nakon kratke pauze slijedio je završni dio prvog dana a to je Basical Fitness Test tj. njemačke provjere tjelesne spremnosti gdje smo morali trčati sprinteve 11x10m, trčanje 1 km i izdržaj u zgibu.

Drugi dan bio je manjeg intenziteta nego prvi. Sastojao se od provedbe gađanja iz puške i pištolja. Svaki polaznik imao je dva gađanja iz puške te tri iz pištolja. S Puškom se gađao cilj na 20m a s pištoljem na 15. Svaki polaznik imao je 10 metaka za metu a maksimalan broj bodova koji se mogao postići na svakom cilju bio je 100.

Nakon gađanja pred večer polaznici su prolazili poligon s pješačkim preprekama koje su u potpunosti drugačije od onih u Hrvatskoj, no svejedno smo ostvarili zavidan rezultat.

Treći dan samog natjecanja bio je i odlučujući jer smo se morali dokazati i kao tim i kao pojedinci. Počevši od vojnog crossfita gdje je jedan pripadnik svake ekipe morao trčati 800m, podizati teret, nositi ranjenika i opremu, bacati bombu te uz to još biti bolji od ostalih. Iduća disciplina bila je plivanje u odori 100m te sprint 25m. Nakon plivanja imali smo NBK vježbu koja se bazira na timskom radu u prolaženju prepreka s NBK opremom koja se sastoji od zaštitne maske, zaštitnog odijela i rukavica.

Najzahtjevnija disciplina ovog natjecanja bila je orijentacijska hodnja s 15 kg opreme. Morali smo naći 6 točaka; 2 s kompasom putem azimuta, 2 uz pomoć karte i 2 uz pomoć skice koju su prethodno napravili. Ako se sve točno odradi hodanja je duljine oko 12 km.

Zadnji dan kao šlag na kraju trebali smo odraditi dvoranske prepreke koje su bile slične dvoranskom parkuru i Njemački Allrounder u kojemu je jedan pripadnik svakog tima morao trčati s pancirkom, nositi spremnike napunjene vodom koji teže 40kg i nositi ranjenika od 50kg, te na kraju držati pivu što dulje može čime se dobivali dodatni bodovi, piva naravno nije bila za piće nego je bila simbol Njemačke.

S tim je završen natjecateljski dio natjecanja te se prešlo na kulturološki. U samom gradu koji je vrlo raznolik vidjeli smo mnoge zanimljivosti i naučili dosta o Njemačkoj kulturi. U popodnevnim satima imali smo dodjelu medalja i odličja. Tim hrvatskih kadeta osvojio je 5. mjesto u ekipnoj konkurenciji s tim da su sva tri pripadnika osvojila obe zlatne značke. Prvu German Proficiency Badge (Njemačka značka izvrsnosti) za koju smo imali sljedeće uvjete: trčanje field march-a ispod 2 sata, gađanje, Basic fitness test (sprintevi ispod 40 sec, izdržaj više od 60 sec, trčanje 1 km ispod 3:45), i plivanje 100m u odori ispod 4 minute. Također, osvojili su German Sports Badge (Njemačka sportska značka) za koju smo morali trčati 3km ispod 12:45, bacati kuglu od 7,36kg više od 9 m , skočiti u dalj više od 5 m te otplivati 25m ispod 15,5 sec. Valja napomenuti da je Hrvatska ekipa jedina u kojoj su svi predstavnici osvojili obe zlatne značke. U pojedinačnoj konkurenciji smo ostavili veliki utisak tako da je naš kadet Ivan Plazibat osvojio 1. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji a kadet Matija Mršo 4. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

SAŽETAK: Ovo natjecanje je smišljeno od strane mladih časnika, poručnika stoga je pravilo da u njemu sudjeluju činovi najviše do poručnika tj. mladi časnici i kadeti. Glavni cilj natjecanja je zadovoljavanje kriterija za Njemačku značku izvrsnosti i za Njemačku sportsku značku, ostvariti što bolji timski i pojedinačni rezultat. Konkurencija u samom natjecanju bila je iznimno jaka jer je svaka zemlja poslala svoje najbolje i najspremnije kadete. Bitno je naglasiti da je tim iz Poljske u timskoj konkurenciji bio izniman te je u svim timskim disciplinama osvojio 1. mjesto.

Naravno našlo se i vremena za upoznavanje i razvijanje međunarodnih odnosa, upoznali smo raznolikost drugih akademija te principe kako se razvija njihov sustav školovanja.