26.07.2019.
Pripadnici 4. HRVCON-a eFP u humanitarnoj akciji

Pripadnici 4. HRVCON-a u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (NATO efP BG – POL) su u utorak 23. srpnja predali donaciju 4. HRVCON-a Dječjoj sveučilišnoj kliničkoj bolnici za djecu oboljelu od malignih bolesti u Białystoku. Bolnica je pokrenula prikupljanje sredstava za izgradnju igrališta, a po dolasku je 4. HRVCON dočekala dr. med. Katarzyna Muszińska-Rosłan, voditeljica odjela i predstavnica zaklade „Pomagam“ putem koje se prikupljaju sredstva.

Ideja za humanitarnom akcijom se rodila početkom dolaska 4. HRVCON-a u područje aktivnosti, zamah je dobila prijavom, a kasnije i pobjedom ekipe 4. HRVCON-a na lokalnom nogometnom natjecanju, kada je odlučeno da će sav prihod od nagrade, kao i sredstva koja je 4. HRVCON skupio, biti dana u dobrotvorne svrhe. Nakon završetka aktivnosti bojnik Predrag Srđenović, zapovjednik 4. HRVCON-a rekao je: „Dolaskom u Poljsku toliko smo srdačno i prijateljski primljeni, kao da smo došli kući, i željeli smo se barem malo odužiti lokalnoj zajednici. Kada smo sakupili novce, pitali smo svoje poljske kolege gdje je donacija najpotrebnija i kada nam je predstavljen projekt izgradnje igrališta za dječju bolnicu, odlučili smo se sudjelovati u toj akciji, s nadom da će i drugi slijediti naš primjer.“

Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica i potvrda su svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnji.

Tekst i foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-POL