24.07.2019.
Predsjednik Bugarske posjetio 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev posjetio je u srijedu 24. srpnja 2019. 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku gdje su ga dočekali i pozdravili načelnik stožera HRZ-a brigadir Michael Križanec te savjetnici Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener te vanjsku i europsku politiku Sebastian Rogač. U svečanom dočeku sudjelovali su i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Tom prigodom bugarskom predsjedniku predstavljen je rad Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) u kojem je uz Hrvatsku, Mađarsku i Sloveniju članica i Republika Bugarska.

Sa dinamikom, aktivnostima i ciljevima središta bugarskog je predsjednika upoznao zamjenik direktora MSAP-a, pukovnik Peter Simon, pripadnik mađarskih Oružanih snaga.

Direktor ovog središta koje djeluje u vojarni u Zemuniku pukovnik Tomislav Pušnik istaknuo je kako će središte planirati i provoditi obuku međunarodnih helikopterskih posada te njihovu integraciju s timovima specijalnih snaga za planiranje i provedbu specijalnih operacija, a početak obuke prve skupine instruktora očekuje se krajem ove godine. „Vojarna u Zemuniku i zemljopisno okruženje u kojem se nalazi, osigurava idealne uvjete za sve oblike obuke specijalnih zračnih snaga te vjerujem kako ćemo zajedničkim radom doprinijeti izgradnji zajedničkih standarda, interoperabilnosti te jačanju nacionalnih obrambenih sposobnosti zemalja sudionica MSAP-a“, poručio je pukovnik Pušnik.

U sklopu posjeta bugarski je predsjednik obišao i prostorije akrobatske grupe „Krila Oluje“, a zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša predstavio je misije i tehničku opremljenost baze u Zemuniku. Kako je bugarski predsjednik prije preuzimanja ove dužnosti bio vojni pilot s posebnim je interesom pratio i demo nastup aviona Pilatus PC-9M u izvedbi pilota bojnika Nina Perovića.

Na kraju boravka u Zemuniku Radev se zahvalio na organizaciji posjeta te kazao kako mu je iznimno drago što je posjetio hrvatsku zrakoplovnu bazu koja je i sjedište Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga. Između ostalog u knjigu dojmova Radev je napisao: „Duboko sam impresioniran vašim profesionalizmom i posvećenosti zrakoplovnim vrijednostima. Uvjeren sam u daljnji uspjeh i razvoj modernih sposobnosti vašeg veličanstvenog zrakoplovstva“.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić