12.06.2019.
Međunarodna ASDE radionica u Zadru

U hotelu „Kolovare“ u Zadru se 12. i 13. lipnja održava ASDE međunarodna radionica (Air Situation Data Exchange - Razmjena podataka o situaciji u zračnom prostoru) čiji je pokrovitelj NATO AMDC- Air nad Missile Defence Committee a organizatori MORH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Tema ovogodišnje radionice je „ASDE - Current Status and Way Ahead“ - trenutni status razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru i planovi za budućnost. Ova radionica održava se s ciljem informiranja ASDE zajednice o trenutnom statusu i događajima u području ASDE, planovima i tendencijama u razmjeni podataka o situaciji u zračnom prostoru te određivanja zajedničkih područja interesa ASDE zajednice.

Na radionici sudjeluju predstavnici NATO HQ-a, SHAPE-a, NCI Agencije te uz Hrvatsku kao zemlju domaćina predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Finske, Gruzije, Njemačke, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Švedske, Švicarske, Turske i Ukrajine.

Sudionike radionice pozdravio je zapovjednik Središta za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ brigadir Goran Huljev koji im je poželio mnogo uspjeha u radu te ugodan boravak u Zadru.

Predsjedavajući radionice je gospodin Paul Dendy iz NATO HQ iz Brisela. Ispred Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na radionici sudjeluje satnik Tomislav Ciglec iz zapovjedništva HRZ-a koji će održati prezentaciju o Hrvatskom statusu u ASDE i planovima za daljnji rad.

Neke od tema o kojima će se tijekom dva dana raspravljati i razmjenjivati iskustva su situacija ASDE 2018. godine, implementacija ASDE, tehnički aspekti ASDE, a predstavnici zemalja sudionika održat će prezentacije o ASDE u svojim zemljama.

Inače, ovo je četvrta ASDE radionica, a ove godine po prvi puta domaćin je Republika Hrvatska.

Tekst i foto: Leida Parlov