11.06.2019.
Studijsko putovanje Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u Dalmaciji

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" predvođeni načelnikom Škole brigadirom Mijom Kožićem proveli su od 3. do 7. lipnja 2019. studijsko putovanje na području Dalmacije.

Tom prigodom posjetili su 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku Donjem, Bojnu obalnog motrenja i obavješćivanja Hrvatske ratne mornarice na otoku Visu, Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice u Splitu te Zapovjedništvo Gardijsko mehanizirane brigade u Kninu. Dobrodošlicu su im zaželjeli zapovjednici i zamjenici zapovjednika postrojbi sa suradnicima, a u sklopu posjeta polaznici Ratne škole upoznali su se ustrojem, misijom, zadaćama, aktualnim stanjem i planovima navedenih postrojbi.

Također su posjetili i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH-a u Divuljama, gdje su ih je dočekali glavni vatrogasni zapovjednik RH-a Slavko Tucaković i zapovjednik za priobalje Tomislav Vuko gdje su upoznali polaznike s vatrogasnim djelatnostima te pripremama sustava vatrogastva za požarnu sezonu u 2019. godini i programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. godini.

Posjet Šibeniku započeo je posjetom tvrtke Iskra brodogradilište Shipyard i obilaskom Remontnog brodogradilišta gdje se provode remonti brodova HRM-a. Polaznike je primio direktor ISKRA Shipyard Roko Vuletić te održao predavanje o suradnji sa HRM-om vezano za održavanje i servisiranje brodova. Nakon predavanja polaznici su u pratnji voditeljice Odjela remonta Tihane Bura i kapetana bojnog broda Željka Jakusa iz HRM-a obišli tvrtku ISKRA Shipyard te se upoznali mogućnostima i sposobnostima tvrtke.

U prostorijama Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”, polaznici su slušali predavanje Nikole Vukošića, ratnog načelnika Policijske uprave šibensko-kninske i zapovjednika obrane Grada Šibenika, o doprinosu Šibenika u Domovinskom ratu i rujanskoj bitki 1991. Predavanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika ŠibenikaPaško Rakić, a prigodnim riječima obratio im se i zamjenik Šibensko – kninskog županaNikola Blažević.

U sklopu posjeta Šibeniku, polaznici 21. naraštaja Ratne škole u pratnji generalnog vikara mons. Marinka Mlakića posjetili su i Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova UNESCO-ovog spomenika sakralnog graditeljstva „Civitas sacra“ u palači Galbiani te se susreli sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem.

Na tvrđavi Imperijal na Srđu polaznici su obišli izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995“ a kustos muzeja Mišo Đuraš je održao predavanje o oslobađanju juga Hrvatske. U Gradskoj upravi Dubrovnik polaznicima su zaželjeli dobrodošlicu zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske Žaklina Marević i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika Dživo Brčić te ih ukratko upoznali s aktualnim stanjem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, gospodarskim prilikama kao i budućim investicijama. U Općoj bolnici Dubrovnik polaznike je primio ravnatelj doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić s najbližim suradnicima te ih upoznao s organizacijom i uvjetima rada u bolnici, te ulozi ratne bolnice Dubrovnik u Domovinskom ratu.

Polaznicima 21. naraštaja Ratne škole u prostorijama Policijske uprave splitsko – dalmatinske u Splitu, predavanje o Rimskim vojnicima – kršćanima u Saloni održao je doc. dr. sc. Ivan Matijević, a predavanju je nazočio i policijski kapelan prof. dr. sc. don Marko Trogrlić. Tijekom studijskog putovanja polaznici su posjetili povijesne znamenitosti Splita, Dubrovnika i Knina te Muzej sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske.

Podsjetimo, studijska putovanja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ dio su redovite nastave koja se provode u Školi, gdje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

Tekst i foto: Ratna škola