11.06.2019.
General Šundov u službenom posjetu Kosovu

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa izaslanstvom od 10. do 12. lipnja 2019. nalazi se u službenom posjetu NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu i hrvatskim vojnicima te Ministarstvu obrane R. Kosovo i Kosovskim snagama sigurnosti.

Prvog dana posjeta general Šundov sastao se sa zapovjednikom KFOR-a generalom Lorenzom D`Addariom. Na sastanku se razgovaralo o trenutnim aktivnostima NATO snaga na Kosovu te o doprinosu hrvatskih vojnika u održavanju sigurnog i stabilnog okružja. Također, general Šundov susreo se i s pripadnicima 31. HRVCON-a koji se trenutno nalaze u KFOR operaciji potpore miru.

Tijekom današnjeg dana general Šundov susreo se s ministrom obrane R. Kosovo Rrustem Berishom i zapovjednikom Kosovskih snaha sigurnosti general-pukovnikom Rrahmanom Ramom. Tijekom sastanka potvrđena je odlična obrambena suradnja Hrvatske vojske i kosovskih snaga te se razgovaralo o planovima i mogućnostima za nastavak i daljnje unapređenje bilateralnih odnosa.

Ministar Berisha zahvalio je generalu Šundovu na podršci u izgradnji mira i stabilnosti, izgradnji i unapređenju obrambenih kapaciteta i kontinuiranoj podršci ka članstvu u regionalnim inicijativama. General Rama prezentirao je načelniku Šundovu proces tranzicije i put Kosovskih snaga sigurnosti u izgradnji obrambenih kapaciteta.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov izjavio je da će Hrvatska i dalje doprinositi miru i sigurnosti na Kosovu te pružati stručna znanja i iskustva kosovskom ministarstvu obrane i Kosovskim snagama sigurnosti na putu u članstvo u regionalnim inicijativama.

Foto: Kabinet načelnika GSOSRH; Ministarstvo obrane R. Kosovo