11.06.2019.
Britanske i francuske zračne snage stigle u Zemunik

Helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te helikopteri Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske sletjeli su tijekom dana i večeri u ponedjeljak 10. lipnja 2019. vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku radi provedbe multinacionalne vojne vježbe „SWIFT RESPONSE 2019“.

Tako su u Zemunik britanske zračne snage pristigle sa helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat dok francuske zračne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger.

Dolazak savezničkih helikoptera u bazu Zemunik ujedno je i početak ove vježbe koja će se u Hrvatskoj odvijati do 29. lipnja 2019. i to u vojarnama „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku i „Josip Jović“ na Udbini te vojnim poligonima „Eugen Kvaternik“ u Slunju i „Crvena zemlja“ kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Ujedinjenog kraljevstva, Sjedinjenih američkih država i Francuske, a Hrvatska vojska sudjeluje snagama Hrvatske kopnene vojske sa ojačanom mehaniziranom satnijom opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria te pruža logističku potporu u prihvatu snaga kao zemlja domaćin.

I ovom vježbom promiče se stabilnost i sigurnost jugoistoka Europe, jača partnerstvo te unaprjeđuje povjerenje i razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.

Osim u Hrvatskoj vježba se provodi i u Bugarskoj i Rumunjskoj, a bit će angažirane zračne snage poznate kao Globalne snage za odgovor koje čine osam zemalja NATO-a (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD).

Prijevoz opreme i ljudstva do navedenih vojnih lokacija u Hrvatskoj provodit će se zračnim i kopnenim putem, a glavnina kretanja odvijat će se u noćnim uvjetima.

Troškove sudjelovanja partnerskih zemalja snose partneri, a Oružane snage SAD-a uložile su određena sredstva u poboljšanje obučne infrastrukture.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić