07.06.2019.
U SMVO proveden Orijentacijski tečaj „Psihološke operacije“ (PSYOPS)

Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO) je od 03. do 07. lipnja 2019. godine u vojarni "Vitez Damir Martić" provelo četvrti po redu Orijentacijski tečaj „Psihološke operacije“.

PSYOPS je razvijen 2016. godine u Središtu za međunarodne vojne operacije s ciljem upoznavanja zapovjednika i stožernih časnika HKoV sa namjenom, planiranjem i provedbom psiholoških operacija tijekom operacijskih ciklusa. Iako je primarno razvijen za pripadnike HKoV-a, tečaj operativno podupire i ostale sastavnice OS RH. Neke od tema koje su polaznici prolazili su: Proces planiranja psiholoških operacija, Povijesni pregled, Osnove i načela PSIOP-a, Stavovi i ponašanje, Mediji u službi PSIOP-a, Obrana od PSIOP-a… Krajnji cilj ovog tečaja bio je omogućiti uvid u način planiranja i provedbe psiholoških operacija sukladno NATO doktrini te strukturama postrojbi koje provode psihološke operacije.

Tečaj je vodila stn Renata Koković Novosel, a pristupilo mu je i uspješno ga završilo ukupno 11 polaznika. Uz sudjelovanje instruktorskog tima SMVO važno je istaknuti i potporu provedbi tečaja koju su pružili satnica Ana Tadić sa Hrvatskog vojnog učilišta i bojnik Danko Vuk iz RACVIAC-a. Izniman doprinos tečaju pružilo je i predavanje gostiju iz operativne uprave GS OSRH koja je nositelj razvoja i implementacije sposobnosti psiholoških operacija. Brg Svjetlana Doričić je polaznike upoznala s aktualnim temama iz područja psiholoških operacija u OSRH i NATO. Zadnji dan provedena je raščlamba i evaluacija tečaja tijekom koje su polaznici sveukupnu organizaciju i provedbu tečaja ocijenili vrlo visokom ocjenom.

Pozitivna povratna informacija polaznika tečaja potvrda je postavljenog programa što provoditelje tečaja motivira za planiranje i provedbu budućih tečajeva u Središtu.

Tekst: npr Jasmina Vrgoč