07.06.2019.
Polaznici Napredne dočasničke izobrazbe u zapadnoj Slavoniji

Polaznici 39. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ 4. lipnja 2019. proveli su nastavni posjet Pakracu u sklopu redovite nastave iz predmeta Vojna povijest.

Polaznici su posjetili područje Kamenska gdje ih je umirovljeni bojnik Mario Kalan, neposredni sudionik i pripadnik 123. brigade HV upoznao sa zbivanjima na području Zapadno-Slavonskog bojišta tijekom Domovinskog rata, gdje su se provodila borbena djelovanja. U sjećanje na poginule branitelje polaznici su zapalili svijeću kod spomen ploče i odali počast poginulim pripadnicima 123. br. HV.

Nastavna posjeta je nastavljena na području Bučja, 20 km istočno od Pakraca gdje se nalazio logor za zatočenike iz okolnih mjesta u kojem su isti danonoćno ispitivani, mučeni, a mnogi i ubijeni. U sjećanje na žrtve logora zapaljena je svijeća kod Spomen križa u Bučju, te odana počast poginulim braniteljima i civilima zloglasnog logora.

U Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu polaznici su imali prigodu pogledati kolekciju eksponata koju prikuplja i izlaže gospodin Mario Tušek, koji se tom prigodom objasnio tijek i nastanak samog Muzeja. Nakon toga nastavni posjet je nastavljen na području Omanovca – dominantnoj točci nedaleko od Pakraca, gdje se polaznicima obratio Miro Vacek te im objasnio tijek akcija i operacija za vrijeme Domovinskog rata.

Uz polaznike 39. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe u nastavnom posjetu sudjelovali su voditelj Napredne dočasničke izobrazbe časnički namjesnik Ćamil Hasanović, zapovjednici skupina časnički namjesnik Mario Čačić i nadnarednik Miro Zelenika te voditelj Odsjeka i nastavnik povijesti na Katedri opće-vojnih predmeta brigadir Neven Klarić.

Na Naprednoj dočasničkoj izobrazbi školuje se 55 dočasnika, od kojih su dva strana polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije.

Tekst: sžn Ćamil Hasanović

Foto: Dočasnička škola