07.06.2019.
Na HVU završio Tečaj obrambene diplomacije

Završna svečanost 15. Tečaja obrambene diplomacije održana je u četvrtak, 6. lipnja 2019. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" (HVU).

Završetku Tečaja prisustvovali su voditeljica službe u Sektoru za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Ministarstva obrane RH-a Dunja Bujan, dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić i voditelj Tečaja nastavnik međunarodnih odnosa na Katedri strategije brigadir Slobodan Čurčija.

Pozdravljajući prisutne i čestitajući polaznicima na uspješno završenom programu brigadir Đevoić naglasio je svrsishodnost i korisnost tečaja za nastavak karijere svakog časnika koji će se baviti vojnom diplomacijom.

Riječi zahvale u ime svih polaznika uputio je polaznik iz Bosne i Hercegovine brigadir Nesib Mahmić koji se zahvalio na gostoprimstvu i dobroj organizaciji provedbe tečaja. Posebno je istaknuo visoku stručnost predavača, a znanje koje su dobili na tečaju biti će im od velike koristi na dužnosti vojnih izaslanika.

Tečaj su, uz četrnaest polaznika iz Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera OS i Oružanih snaga RH, pohađali i po jedan pripadnik iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Narodne Republike Kine, jedan iz Ukrajine, jedan iz Republike Sjeverne Makedonije te dva polaznika iz Republike Kosova.

Tečaj obrambene diplomacije traje sedam tjedana i provodi se na engleskom jeziku. Namijenjen je stručnom osposobljavanju časnika, dočasnika i državnih službenika te stranih polaznika koji rade ili će raditi na mjestima vojnih izaslanika, članova vojnih misija, pripadnika stožera u međunarodnim organizacijama i misijama te djelatnika koji rade na poslovima međunarodne suradnje i protokola.

Tečaj se na HVU provodi od 1994. godine, a od 2007. godine dobiva međunarodni karakter te ga pohađaju i strani polaznici, a od 2010. godine provodi se na engleskom jeziku.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Fotografije: sžn Dražen Volarić