04.06.2019.
Zapovjednik HRZ-a Mikić u Italiji povodom Astral Knight-a

Povodom održavanja združene multinacionalne vježbe Astral Knight 2019., izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) predvođeno zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Matom Mikićem u utorak, 4. lipnja 2019. godine boravi u službenom posjetu zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji.

HRZ sudjeluje u vježbi snagama suprotne strane (Opposing force - OPFOR) sa zrakoplovima MiG-21 Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze, koji sva polijetanja i slijetanja za dodijeljene misije u sklopu vježbe provode iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Astral Knight 19 je vježba Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Forces in Europe - USAFE) koja se održava od 3. do 6. lipnja 2019., a težišno se odvija u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Riječ je o integriranoj vježbi protuzračne i proturaketne obrane usmjerene na integriranu protuzračnu i proturaketnu obranu ključnog terena, a obuka uključuje kombinaciju letačkih operacija i računalno potpomognutih scenarija.

AK19 je združena, multinacionalna vježba u kojoj sudjeluju piloti, vojnici i mornari Sjedinjenih Američkih Država i pripadnici zrakoplovstava Oružanih snaga Republike Hrvatske, Italije i Slovenije, a cilj vježbe je poboljšati integraciju zapovijedanja i kontrole, koordinaciju i interoperabilnost zračnih, kopnenih i pomorskih sposobnosti i preklapajuće operacije u integrirani poduhvat protuzračne i proturaketne obrane.

Tekst i foto: HRZ