03.06.2019.
Suradnja HVU-a s Vojnom Akademijom „General Mihailo Apostolski“ iz Skopja

Časnik za znanost i razvoj Centra za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadir dr. sc. Andrija Kozina, boravio je od 26. svibnja do 1. lipnja 2019. godine na Vojnoj Akademiji „General Mihailo Apostolski“ Skopje, Sjeverna Makedonija.

Brigadir Kozina sudjelovao je kao predstavnik Oružanih snaga RH-a na procjenjivanju i evaluaciji drugog kruga Tečaja za glavne instruktore Makedonije kao stalni član tima poboljšanja programa obrambenog obrazovanja (Defense Education Enhancement Program) u sklopu Radne skupine za razvoj obrazovanja (Education Development Working Group), Konzorcija partnerstva za mir obrambenih akademija i instituta za sigurnosne studije (Peace Consortium of Defence Academies and Security Studies Institutes).

Program profesionalnog vojnog obrazovanja glavnih instruktora (MIP) temelji se na osposobljavanju djelatnika vojnih akademija za provedbu suvremenih andragoških tehnika, aktivnom i mješovitom poučavanju. Dosada su provedene dvije radionice. Na prvoj radionici prezentirana su potrebita teorijska znanja o provedbi poučavanja u profesionalnom vojnom obrazovanju od strane redovitog profesora dr. sc. Tony Randy Mulis sa Angelo State University, USA i brigadira dr. sc. Andrije Kozina s Hrvatskog vojnog učilišta.

U drugom krugu radionice polaznici tečaja prezentirali su teorijska znanja o temama koje su planirali staviti u plan i program (kurikulum) tečaja koji će oni provoditi na svojoj vojnoj akademiji. Krajnji cilj programa za glavne instruktore je da vojne ustanove partnerskih zemalja budu u mogućnosti provesti program razvoja vojnih obrazovnih institucija bez podrške bilo kojeg vanjskog izvora.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: brg Andrija Kozina