03.06.2019.
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na vježbi „ASTRAL KNIGHT“

Eskadrila borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je u ponedjeljak 3. lipnja 2019. sudjelovanje sa avionima MiG-21 na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi „Astral Knight 2019“.

Riječ je o vježbi koju koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (USAFE - United States Air Force in Europe), s najvećim opsegom provedbe od 3. do 6. lipnja 2019. a težišno se odvija u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

U zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske ukupno će sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Talijanske Republike i Republike Hrvatske.

Kroz združena djelovanja prvenstveno će se uvježbavati zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala.

Za provedbu ove vježbe EBA je prebazirala dio snaga u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku odakle će provoditi sva polijetanja za dodijeljene misije. Zapovjednik eskadrile pukovnik Christian Jagodić kazao je kako su proveli sve pripreme i spremno dočekuju početak vježbe. „Sudjelovanje na vježbi ovakve veličine i značaja predstavlja provjeru, potvrdu i jačanje naših sposobnosti. Ovoga puta zajedno djelujemo sa saveznicima i partnerima i to je za nas izazov koji otvara prostor za usvajanje novih znanja i vještina kao i za jačanje spremnosti i interoperabilnosti te je važno iskustvo za borbene pilote. Potpuno smo predani i posvećeni provedbi vježbe u kojoj želimo na najbolji način predstaviti Republiku Hrvatsku te dati puni doprinos uspješnoj provedbi vježbe“, naglasio je pukovnik Jagodić.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić