30.05.2019.
Pozdravni prelet „Krila Oluje“ i „Red Arowsa“ iznad Zadra

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ i akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF (Royal Air Force) "Red Arrows" izvest će u petak 31. svibnja 2019. pozdravni prelet iznad zadarskog kanala u sklopu drugog ovogodišnjeg posjeta "Red Arrowsa" „Krilima Oluje“.

Jedinstvenu formaciju od ukupno 16 aviona (6 hrvatskih Pilatusa PC-9M i 10 britanskih aviona BAE HAWK T-1) predvodit će vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić, a prelet iznad Zadra očekuje se oko 10,15 sati.

U najavi ovog atraktivnog događaja satnik Belančić kazao je kako će „Krila Oluje“ dočekati jednu od napoznatijih svjetskih akrobatskih grupa negdje iznad Biograda na moru gdje će se formirati zajednička fomacija i prelet do Zadra. „Naše drage kolege i prijatelje ovoga puta dočekat ćemo i pozdraviti u zraku iznad hrvatske obale, a cijeli događaj snimat će dodatno još jedan britanski avion te će ova impresivna slika otići izvan granica RH. Ovo je jedinstvena prilika svima koji žele uživati i zabilježiti prelet punog sastava hrvatske i britanske akrobatske grupe na nebu od Biograda na moru pa sve do Dikla u Zadru,“, iznio je satnik Belančić.

Ovo je četvrti dolazak "Red Arrowsa" u bazu Zemunik koja im je ovoga puta jedna od postaja na njihovom povratku iz baze Tanagra u Grčkoj gdje su uspješno završili jdnomjesečne pripreme za sezonu nastupa u 2019. u kojoj ih čekaju brojni nastupi u Ujedinjenoj Kraljevini, europskim zemljama te Sjevernoj Americi.

"Red Arrowsi" su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. "Red Arrows" su prepoznatljivi i poznati po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi 9 pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe "Red Arrows" za sezonu 2019. je bojnik Martin Pert.

Tekst i foto HRZ: Marinko Karačić