14.05.2019.
Združena protupožarna vježba na VV Gakovo

U cilju priprema za predstojeću protupožarnu sezonu, u organizaciji Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu, na vojnom vježbalištu „Gakovo“ 7.svibnja 2019 godine provedena združena Metodsko pokazna vježba "Obuka osoblja iz PP zaštite". U provedbu vježbe bili su uključeni pripadnici i stražarsko osiguranje VV Gakovo, JVP Virovitice, JVP Grubišnog Polja, JVP Daruvara te DVD Špišić Bukovice – Vukosavljevice kao i Županijski centri (ŽC) 112 Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-Podravske županije. Cilj vježbe je bio prikaz spremnosti i osoposobljenosti pripadnika i stražarskog osiguranja VV Gakovo u provođenju propisanih postupaka i procedura u slučaju požara te zajedničko djelovanje s vatrogasnim postrojbama i ŽC 112.

Ostvarena suradnja s vatrogasnim postrojbama te ŽC 112 iz djelokruga odgovornosti imala je za cilj upoznati iste s stanjem i zahtjevnostima vezanim za gašenje požara na VV Gakovo a ujedno se provjerila i funkcionalnost zajedničkog sustav uzbunjivanja i izvješćivanja.

Prema scenariju vježbe nakon izbijanja požara otvorenog tipa na VV Gakovo, koji nisu mogli vlastitim snagama ugasiti pripadnici stražarskog osiguranja i djelatnici VV Gakovo, pristupilo se pozivanju ŽC 112 odnosno JVP i DVD te se zajedničkim snagama pristupilo lokalizaciji i gašenju požara.

Specifičnost vježbe je bila ta da se VV Gakovo nalazi na području dviju županija Bjelovarsko bilogorske i Virovitičko podravske tako da se uzbunjivanje i dolazak vatrogasnih postrojbi iz više pravaca morao koordinirati s više čimbenika i razina.

U sklopu vježbe izvršena je i obuka osvježenja u rukovanju ručnim protupožarnim aparatima u gašenju zapaljivih tekućina koju su u praktičnom dijelu proveli pripadnici stražarskog osiguranja te zapovjednici opslužništava vojarni.

Nakon vježbe načelnik stožera - zamjenik zapovjednika ZzP-a brigadir Ivan Raos je pohvalio sudionike i organizaciju vježbe te rekao da prikazano može poslužiti kao smjernica i putokaz ostalim postrojbama kako se pripremiti za nadolazeću PP sezonu.

Na vježbi je bio nazočan i gradonačelnik grada Grubišno Polje gospodin Zlatko Mađeruh koji nije krio zadovoljstvo viđenim te pohvalio prikazanu zajedničku suradnju svih sudionika vježbe.

Glavni vatrogasni zapovjednik Bjelovarsko bilogorske županije gospodin Željko Mesec je istaknuo da vatrogasne postrojbe i ŽC 112 odradile zadaću sukladno propisanim procedurama na siguran i profesionalan način te da je kompletni sustav uzbunjivanja i izvješćivanja na svim razinama funkcionirao bezprijekorno.

Tekst i foto: ZzP