14.05.2019.
Započelo 27. vojno hodočašće u Lourdes

Misnim slavljem koje je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj, monsinjor Jure Bogdan, u Crkvi Svetog Križa u Sigetu, u utorak, 14. svibnja 2019. započelo je 27. nacionalno i 61. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes na kojem će sudjelovati i pripadnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ovogodišnje hodočašće odvija se pod geslom "Traži mir i za njim idi", a na njemu sudjeluje oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji će se pridružiti ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja na 61. međunarodnom vojnom hodočašću vojski Europe i svijeta.

Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, a zamjenik zapovjednika hodočašća je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffaneli.

"Naša vjernička i ljudska solidarnost ne smije se ograničiti samo na osobne probleme i nedaće već ona mora postati molitva i suosjećanje za sve ljude", poručio je zapovjednik Mikić pozivajući sve hodočasnike na dostojanstveno predstavljanje hrvatskog naroda na putu u Lourdes.

Ministar Damir Krstičević podsjetio je na značaj Majke Božje za vrijeme Domovinskog rata i simboliku koju je za vojnike tada i danas imala krunica. "Na tom svetom mjestu uvjeren sam kako će svaki od nas pronaći onaj istinski mir i radost. Želim vam da taj mir i radost prenosite i na sve ljude koje susrećete na svom životnom putu. Iskreno se nadam i vjerujem da će zagovor nebeske Marije pomoći da nastavimo hrabro kročiti u susret izazovima koje pred nas stavlja život", rekao je ministar poželjevši svim hodočasnicima sretan i dostojanstven put.

U svojoj propovijedi vojni biskup msgr. Jure Bogdan osvrnuo se na ovogodišnje geslo hodočašća kazavši kako je mir jedan od glavnih ciljeva naših postojanja i našeg djelovanja: "Mir je uvjet svakog napretka, a na ovo 61. međunarodno vojno hodočašće idemo kao tražitelji, čuvari, graditelji i promicatelji mira, u duhu gesla -Traži mir i za njim idi".

Organizator hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Tekst: MORH

Foto: MORH / J. Kopi