13.05.2019.
Metodsko-pokazna vježba Flotile HRM-a

Snage Flotile provele su proteklog tjedna metodsko-pokaznu vježbu završne pripreme ukrcaja/iskrcaja i polaganja mina u more te ispitivanja paljbenog uređaja vježbovnih mina AIM M70. Obučne aktivnosti provodile su se u vojarni Tatinje i akvatoriju srednjeg Jadrana od 8. do 10. svibnja 2019., uz potporu Pomorske baze Split i Središta za obuku HRM-a.

Riječ je o redovitom obučnom događaju u kojem su sudjelovali desantni brodovi minopolagači DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“, raketna topovnjača RTOP-41 „Vukovar“, lovac mina LM-51 „Korčula“, motorna barkasa MRB-51 i vod protuminskih ronitelja.

Obuku iz prethodne i završne pripreme morskih mina SAG-2, MNS M90 i AIM M70; ukrcaj i iskrcaj mina te uvježbavanje procedura zajedničkog polaganja minskih zapreka provodili su desantni brodovi minopolagači. Ostale snage u vježbi su sudjelovale u cilju uvježbavanja svih procedura potrebnih pri polaganju i ispitivanju paljbenog sustava morskih mina.

Uz navedeno, posade DBM-ova i desantno jurišnog broda DJB-107 uvježbavali su procedure taktičkog manevriranja; ukrcaj, prevoženje i iskrcaj snaga satnije MDP-a na neizgrađenu obalu te komunikacijske i signalne vježbe.

Vježbovne aktivnosti provodile su se sukladno standardnim operativnim postupcima te potvrdile visoki stupanj uvježbanosti sudjelujućih snaga.

Tekst i foto: OJI HRM