10.05.2019.
Počela napredna borbena obuka na Kiowama

Napredna borbena obuka na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior počela je u četvrtak 9. svibnja 2019. u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) za polaznike obuke druge i treće skupine pilota koji se školuju za izvidničko-borbene pilote na Kiowama.

Prethodno su kroz protekla tri dana provedene teorijske i praktične pripreme za puni opseg provedbe napredne borbene obuke koja se odvija na širem području Zadarske županije. Između ostalog uvježbavaju se izviđanje, zaštita snaga na terenu i u zraku, napadne operacije te otkrivanje i praćenje ciljeva na terenu uz rješavanje pojedinih incidentnih situacija i ugroza sukladno scenariju koji se uvježbava.

Obuku provode hrvatski nastavnici letenja, a svaki pokret i odvijanje cijelog procesa nadziru i sa zemlje i iz zraka, a sve kako bi polaznici obuke u potpunosti ovladali svim taktičkim radnjama i postupcima za što uspješniju provedbu zračnih operacija.

Jedan od voditelja napredne obuke i nastavnik letenja ističe kako se naglasak od pripreme pa sve do neposredne provedbe stavlja na timski rad. „Svaki od polaznika obuke već je izgradio svoj osobni i profesionalni status, no ovdje moraju dati sve od sebe kako bi pridonijeli uspjehu tima. Uveli smo i bodovanje pojedinih radnji i procedura kako bi obuku učinili što zanimljivijom i u duhu natjecateljstva te su početni rezultati iznad svih naših očekivanja. O tome svjedoči i činjenica kako analiza provedene misije traje skoro jednako kao i provedba jer se želi svaki detalj analizirati iz svih perspektiva u nastojanju što učinkovitije i uspješnije provedbe zadaće. Strast i energija koju polaznici obuke ulažu rezultat su njihove visoke motiviranosti jer je obuka i za nas nastavnike letenja bila nešto najbolje i najatraktivnije u dosadašnjoj letačkoj karijeri“, iznio je voditelj napredne borbene obuke iz Eskadrile helikoptera.

Kruna cijele obuke su završna bojna gađanja i raketiranja koja će se provesti na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju nakon čega svaki od polaznika obuke dobiva certifikat o punoj osposobljenosti za izvidničko-borbenog pilota na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić