10.05.2019.
Održana MSAP Konferencija u Zemuniku

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku od 7. do 10. svibnja održavala se Konferencija Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP).

U radu konferencije uz pripadnike oružanih snaga zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske kao zemlje domaćina sudjelovali su i predstavnici NATO zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters), predstavnici SOCEUR-a, predstavnik NATO međunarodnog osoblja (NATO International Staff), a u svojstvu promatrača predstavnik Oružanih snaga Poljske.

Na prvom radnom sastanku Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board - MEB) MSAP-a koji je održan zadnjeg dana konferencije danas u petak 10. svibnja izabrani su predsjedavajući MEB-a MSAP-a i direktor MSAP-a.

Predsjedavajući MSAP MEB-a je brigadir Dean Kranjčec voditelj Odjela za planiranje obrambenih sposobnosti u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

Direktor MSAP-a čije će sjedište biti u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku je pukovnik Tomislav Pušnik pripadnik Pilotske škole SzO-a HRZ-a.

Njegov zamjenik će biti predstavnik OS Mađarske. Još dvije međunarodne pozicije u ovom Multinacionalnom središtu popunit će predstavnici OS Republike Slovenije i Republike Bugarske, dok će preostalih pet pozicija popuniti predstavnici OS Republike Hrvatske.

Sudionike MEB-a pozdravio je direktor GS OSRH-a viceadmiral Robert Hranj te im se zahvalio na trudu koji ulažu u realizaciji ovog projekta. Istaknuo je kako je riječ o velikom projektu kojem punu potporu daju i MORH i OSRH. „Očekuje vas veliki posao i uvjeren sam da ćete dati sve od sebe da se on uspješno realizira.“, kazao je viceadmiral Hranj.

Pukovnik Pušnik se zahvalio na imenovanju te kazao kako će zajedničkim radom učiniti sve kako bi na najbolji način predstavili sposobnosti hrvatske vojske i snaga partnerskih i prijateljskih zemalja sudionica MSAP-a.

Predsjedavajući MEB-a brigadir Kranjčec je kazao kako će se MEB sastajati najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće. MEB nadzire i daje smjernice za rad MSAP-a a njegovi su članovi predstavnici svih zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju. Kako predsjedatelj MEB-a ne sudjeluje u glasanju iz OSRH je u MEB imenovan brigadir Branko Tubić iz J5 GS OSRH-a.

Tijekom konferencije izrađeni su, a MEB je potvrdio i dokumente čijim usvajanjem su se stvorili preduvjeti za početak rada MSAP-a.

Predsjedavajući MEB-a brigadir Dean Kranjčec pripadnik je OSRH od 1991. godine. Do sada je obavljao niz dužnosti u OSRH od načelnika tehničke službe 144. brigade, voditelja odsjeka za borbenu spremnost u Operativnoj upravi GS OS RH te načelnika katedre/nastavnika operativnog umijećana HVU. Ima bogato iskustvo u provedbi obuke i ocjenjivanju borbene spremnosti postrojbi OSRH sukladno NATO standardima. Posebno ističemo njegovo međunarodno iskustvo stečeno kroz obnašanje raznih stožernih dužnosti u NATO- u. Između ostalog, tri je godine radio u NATO združenom zapovjedništvu u Lisabonu, bio je i zamjenik načelnika CJ9 RC North u operaciji ISAF u Afganistanu a sudjelovao je i u međunarodnoj misiji KFOR na Kosovu. Brigadir Kranjčec završio je zapovjedno stožernu školu u Kini te najvišu razinu vojne izobrazbe u OSRH Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ u Zagrebu.
Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik pripadnik je hrvatske vojske od 1997. godine kad je završio školovanje kao pripadnik 1. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Do sada je obavljao niz voditeljskih i zapovjednih dužnosti u HRZ-u ali i u međunarodnim misijama u kojima je sudjelovao. Tako je između ostalog bio zapovjednik letačkog voda, zamjenik, a potom i zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera, a trenutno je časnik za metodiku letačke obuke u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin. Sudjelovao je u međunarodnoj operaciji KFOR na Kosovu te operaciji ISAF u Afganistanu, a potom u dva navrata i u operaciji Resolute Support gdje je u sklopu AAT timova–(Air Advisory Team) obučavao i savjetovao pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF). Pukovnik Pušnik sudjelovao je u pripremanju, organizaciji i provedbi 6 obučnih ciklusa združene obuke čeških, mađarskih, slovačkih i hrvatskih savjetodavnih zrakoplovnih timova AAT PTC - Air Advisory Team Pre-deployment Training Course. Tijekom dosadašnje karijere u sklopu raznih obuka stekao je i širok spektar znanja iz područja specijalnih zračnih operacija.

Tekst: HRZ / Leida Parlov

Foto: HRZ / Marinko Karačić