10.05.2019.
MVV „ADRIATIC PARTNERSHIP 2019“ operacije pomorskog presretanja

Hrvatska ratna mornarica proteklog je tjedna bila domaćin međunarodne vojne vježbe operacija pomorskog presretanja koja se pod nazivom „ADRIATIC PARTNERSHIP 2019“ MARITIME INTERDICTION OPERATIONS EXERCISE (MIO) od 6. do 10. svibnja 2019. provodila u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“.

Organizator vježbe bio je obučni tim iz sastava mornaričke pričuve RM SAD-a (US Navy reserves) uz potporu zapovjedništva 6. Flote RM SAD-a.

Uz šesteročlani MIO obučni tim SAD-a i dva HRV tima za prekrcaj u vježbi su sudjelovali timovi Albanije i Malte.

Cilj ove aktivnosti bilo je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura na taktičkoj razini u provedbi operacija pomorskog presretanja (MIO), operacija suzbijanja krijumčarenja ljudima na moru (CTO, Counter Trafficking Operations) te operacija zaštite pomorske infrastrukture (MIP, Maritime Infrastructure Protection).

Uz navedeno, jedan od ciljeva vježbe je i postizanje većeg stupnja razumijevanja i interoperabilnosti u području planiranja operacija presretanja na moru, a sve u potpori strateškog cilja promicanja sigurnosti na Jadranskom moru i zapadnom Mediteranu.

Kroz praktične radionice timovi su se uvježbavali u izvršavanju zadaća na taktičkoj razini. Uvježbavane su taktike, tehnike i procedure vezano uz posjet sumnjivom brodu, prekrcaj, pretraživanje i uhićenje - od pitanja borbene svijesti, obavještajne pripreme i prikupljanja informacija, planiranja i provedbe različitih faza MIO, razumijevanja mogućih prijetnji, postupanja sa osumnjičenim osobama, privođenja osumnjičenika, ispitivanja zapovjednika sumnjivog plovila, borbe u zatvorenom prostoru, postizanja vatrene premoći u zatvorenim prostorima, pružanja prve pomoći, do planiranja i provedbe MIO na otvorenom moru.

Tekst i foto: OJI HRM