10.05.2019.
17. naraštaj VDI na raščlambi operacija na Južnodalmatinskom bojištu

Sedamnaesti naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe (VDI) Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“, u sklopu nastave iz predmeta Vojna povijest obišao je šire područje Dubrovačko-neretvanske županije gdje je metodom „Staff ride“ proveo raščlambu operacija na Južnodalmatinskom bojištu 1991. i 1992. godine. Obrađene su operacije napada na južnu Dalmaciju i Grad Dubrovnik te operacije deblokade Dubrovnika i Pelješca, „Spaljena zemlja“, „Čagalj“, „Tigar“, „Oslobođena zemlja“, „Konavle“ i „Vlaštica“.

Terenska nastava provedena je u vremenu od 4. do 6. svibnja 2019., a nositelj provedbe bio je nastavnik vojne povijesti brigadir Neven Klarić iz Dekanata HVU. Potporu provedbi nastave, osim djelatnika Odsjeka VDI, pružili su i sudionici Domovinskog rata i operacija na području, satnik u miru Đuro Šabadin, tenkista, nekad pripadnik 163. brigade HV Dubrovnik i gospodin Tomislav Gvozdenica, umirovljeni pripadnik specijalne policije Dubrovačko-neretvanske županije.

Nastava je provedena na području uvale Bistrina, Rudina, Trnove (tt 511 Lisnik), Slanog, Cavtata, promatračnice „Sivi sokol“ iznad Zvekovice i na Srđu (utvrda „Imperial“).

Uz obavezne nastavne sadržaje posjet ovom prelijepom dijelu hrvatske obale iskorišten je i za obilazak Grada Dubrovnika, odavanje počasti braniteljima i civilnim stradalnicima Domovinskog rata na Južnodalmatinskom bojištu te posjet Muzeju domovinskog rata na Srđu.

Ujutro 7. svibnja, naraštaj je iz vojnog kompleksa „Kupari“ gdje je bio smješten tijekom provedbe ovih aktivnosti, nastavio put prema Crnoj Gori u cilju trodnevnog posjeta Vojsci Crne Gore, no o tome uskoro.

Tekst i foto: VDI