08.05.2019.
Studenti Filozofskog fakulteta posjetili HVU

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izbornog kolegija Vojna psihologija posjetili su 7. svibnja 2019. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ i Središnjicu za upravljanje osobljem.

Voditelj Odsjeka na Katedri taktike brigadir Miroslav Kuhar i kadeti studija Vojnog inženjerstva smjera oklopništva, studentima su pokazali i objasnili primjenu pješačkog naoružanja i oklopnih vozila koja se nalaze na Učilištu. Dvadeset i dvoje studenata sa zanimanjem su pratili izlaganje, a posebno im je bilo zanimljivo razgledavanje samog naoružanja i oklopnih vozila. Osobito zanimanje pokazali su za život i rad u vojsci te osobitostima kadetskog života koje su informacije mogli dobiti u izravnom razgovoru s kadetima.

Časnice za vojnu psihologiju u Središnjici za upravljanje osobljem bojnica Ida Šintić Verem i bojnica Marcela Kovačić Tomac prikazale su povijest uspostave i primjene Psihologijske računalne testiraonice, jedine takve u Republici Hrvatskoj. Studentima je tom prilikom demonstriran suvremeni postupak rada s kandidatima koji dolaze na psihologijsko testiranje, a mogli su i sami isprobati neke od računalnih psihologijskih testova.

Kolegij Vojna psihologija utemeljen je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa svrhom upoznavanja, primarno studenata psihologije ali i drugih studijskih smjerova, s temeljnim spoznajama iz suvremene vojne psihologije kao i obrambenim sustavom Republike Hrvatske. U provedbi nastave sudjeluju i vojni psiholozi Hrvatske vojske, a u praktičnom dijelu studenti se izravno upoznaju s radom vojnih psihologa u okviru poslova psihologijske selekcije i klasifikacije u Hrvatskoj vojsci.

Tekst: HVU/pk Zdravko Lovašen

Foto: HVU/brg Suzana Filjak