08.05.2019.
Odlični rezultati 10. HRVCON-a u gađanju iz jurišne puške i samokresa

U organizaciji njemačkog kontingenta na unutarnjem strelištu kampa Marmal dana 7. svibnja 2019.godine provedeno je natjecanje u gađanju iz jurišne puške H&K G-36 te samokresa P8 – „Glock“. Prijavljeno je bilo preko 50 natjecatelja iz 10 zemalja članica NATO a tim 10.HRVCON sastojao se od 5 pripadnika (pk Nenad Kolić, bjn Krešimir Tušek, sžn Mario Vuljanić, ds Siniša Muhtić i vjn Saša Koški).

Discipline u kojem su se svi natjecali su slijedeće: precizno gađanje u metu iz pištolja na 20m, precizno gađanje iz jurišne puške u metu na različitim udaljenostima projiciranih kroz veličinu mete (200m, 150m, 100m, 80m) i različitim stavovima ali uz obvezne sklekove između svake faze (ukupno 30). Sva gađanja su se provodila u punoj zaštitnoj opremi (kaciga, borbeni prsluk sa zaštitnim pločama, rukavice, zaštitne naočale) što je dodatno otežavalo gađanje. U finalno raspucavanje jurišnom puškom ušlo je samo 9 natjecatelja koji su imali svih 16 pogodaka u metu. Mjesto među 9 najboljih izborila su dva pripadnika HRVCON-a (bjn Krešimir Tušek i sžn Mario Vuljanić. U vrlo jakoj konkurenciji između mnogobrojnih natjecatelja sžn Mario Vuljanić zauzeo je 2.mjesto u gađanju iz pištolja te 4.mjesto u gađanju iz jurišne puške te time postao i ukupni pobjednik natjecanja.

Završnu svečanost i podjelu medalja uveličao je svojom nazočnošću zapovjednik FP bojne, pk Maik Cohrs te zapovjednik TAAC-N, brigadni general Gerhard Klaffus. Ovo je veliki uspjeh pripadnika 10.HRVCON u misiji „Odlučna potpora“ obzirom na vrlo oštru konkurenciju i korištenje naoružanja koje su rijetko ili gotovo nikada koristili te ukupan broj prijavljenih pripadnika i zemalja.

Tekst: Prvi dočasnik 10.HRVCON

Slike: 10.HRVCON