07.05.2019.
Vlada RH nakon 28 godina vratila Perešinov avion u Hrvatsku

Avion MiG-21 oznake „26 112“ kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt u utorak, 7. svibnja 2019., nakon 28 godina stigao je u Hrvatsku.

Njegovim dolaskom završena je prva faza procesa povratka aviona legendarnog hrvatskog pilota, a Perešinov avion obišli su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane, Božo Kožul, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec te ostali predstavnici HRZ-a i Hrvatske vojske.

U projektu povratka MIG-a 21 Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku sudjelovalo je 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu.

U toj prigodi, general Matanović, voditelj projekta povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku, zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom, kako je kazao, značajnom povijesnom događaju za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu.

"Čast mi je što sam imao priliku voditi cijeli ovaj proces povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku. Posebno hvala ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je uložio izniman trud da ovaj simbol pobjede u Domovinskom ratu vrati u Hrvatsku. Svi smo mi ponosni što je avion danas ovdje, a herojski čin našega pilota Perešina u povijesnim trenucima važnim za našu državu, pokazao je svijetu kakve ljude hrvatska vojska i hrvatska država ima", rekao je general Matanović.

Ovaj događaj, zaključuje Matanović, rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.

Prisjećajući se lika i djela Rudolfa Perešina kojeg brigadir Križanec smatra zaslužnim za razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je kako je transport aviona obavljen u rekordnom roku te kako su hrvatski zrakoplovni tehničari koji su sudjelovali na zadatku, svojim znanjem i vještinama oduševili austrijske kolege.

"Operacija je planirana i provedena u svega pet dana, 20 sati efektivnog rata – i avion je tu. Spoj mladosti iskustva, puno volje i ono što je vezivno tkivo svih nas zrakoplovaca koji smo to radili i pripadnika Zapovjedništva za potporu koji su avion prevezli - bila je motivacija. Znamo tko je Rudi i što on znači Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, znamo što on znači Oružanim snagama, znamo što znači građanima RH. Bez njega i bez njegovog čina mnogi od nas ne  bi ni bili u zrakoplovstvu jer nas je on sve motivirao da idemo i krenemo. I evo nas ovdje smo. Rudi nas sve povezuje", zaključuje Križanec.

Desetnik Željko Janečić, jedan od dvanaestorice zrakoplovnih tehničara koji su sudjelovali u transportu aviona Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku, prisjetio se poznanstva s Perešinom i priznao kako ga emocije nisu napušta tijekom cijelog ovog procesa.

"Emocije su prisutne zaista u velikoj mjeri. Kada nam je zadaća dodijeljena, nismo pitali kako će to izgledati i koliko će trajati. Posebna mi je čast jer sam poznavao pilota Perešina. Bio je čovjek, ljudina. Kada je Rudi preletio u Austriju, netom prije toga sam radio na remontu ovog aviona. Posebno sam ponosan i hvala mu na tom herojskom činu".

Zrakoplovni tehničar, skupnik Tomislav Kozjak priznao je kako mu je velika čast sudjelovati u ovakvom značajnom i povijesnom događaju. "Ovo je zaista povijest u kojoj mi je bila iznimna čast sudjelovati. Avion se konačno vratio u Republiku Hrvatsku. Koliko god smo bili umorni, bili smo sto posto spremni za rad jer se ovako nešto događa samo jednom u životu", ispričao je Kozjak.

Povodom povratka Perešinovog aviona MiG-21 u Hrvatsku, Ljerka Perešin, supruga junaka Domovinskog rata, Rudolfa Perešina u ime cijele obitelji uputila je zahvalu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću što se avion njezinog supruga, nakon 28 godina vratio u domovinu. "Rudolfe, mirno snivaj, a ja ću svima pričati priču o cijelome tvome životu dokle god živim. To naravno, ne mogu ostvariti sama, ali zato imam ljude pored sebe koji mi u tome pomažu", rekla je Ljerka Perešin.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina  biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane građane u nedjelju, 12. svibnja da razgledaju avion heroja Domovinskog rata, Rudolfa Perešina koji će biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a  povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Tekst: MORH

Foto: MORH / J. Kopi