07.05.2019.
Pripadnici HRM-a u čast nebeskog zaštitnika grada Splita

Svečanom obilježavanju blagdana svetog Dujma, nebeskog zaštitnika grada Splita i Dana grada pod Marjanom, u utorak, 7. svibnja 2019., svoj obol dali su i pripadnici Hrvatske ratne mornarice.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli sa izaslanstvom te dvadeset mornara sudjelovali su u procesiji koja je s moćima svetog Dujma krenula od katedrale užom gradskom jezgrom do oltara postavljenog na Rivi te na misnom slavlju koje je predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Svečano obilježavanje Dana grada Splita i svetkovine svetog Dujma uveličalo je i trideset pripadnika 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Zapovjednik HRM-a sudjelovao je i u humanitarnoj akciji javljanjem na telefonske pozive u „call centru“, a u sklopu velikog humanitarnog koncerta „Ključ života“, koji se u večernjim satima održao na splitskoj Rivi sa ciljem prikupljanja sredstava za Dječju traumatologiju odjela fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije KBC-a Split.

Sveti Dujam († Salona, 10. travnja 304.), solinski biskup i mučenik, zaštitnik je grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. U Splitu se stoljećima svečano slavi svečev spomendan, Sudamja, koja obuhvaća mnoštvo događanja: misno slavlje, procesiju, koncerte, prodaju tradicionalnih suvenira, igračaka te drvenog posuđa, veslačku utrku i glasovitu Tombulu, popularnu pučku igru na sreću.

Tekst i foto: OJI HRM