06.05.2019.
U Udbini Otvoreno natjecanje za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske

Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku“ službeno je otvoreno 5. svibnja 2019. U vojarni „Josip Jović“ u Udbini. Postrojene sudionike pozdravio je i poželio im dobrodošlicu zapovjednik natjecanja brigadir Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“. Od 2012. godine, ovo je osmo natjecanje po redu, a za njegovu pripremu i provedbu odgovorno je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu.

Natjecanje se održava od 3. do 11. svibnja 2019. na prostoru vojarne „Josip Jović“ i širem području općine Udbina. Sujeluju 82 natjecatelja iz postrojbi Hrvatske vojske i 20 pripadnika MUP-a, a s obzirom da je ovo je natjecanje od 2014. godine međunarodnog karaktera, na njemu sudjeluje i 44 pripadnika partnerskih i savezničkih vojski i NATO-ovih strateških zapovjedništava. Među natjecateljima iz Hrvatske je i 8 natjecateljica. Dvije strane natjecateljice pripadnice su oružanih snaga Bosne i Hercegovine i SAD-a.

Tijekom vikenda svi natjecatelji stigli su u Udbinu, upoznati su s rasporedom aktivnosti i naoružanjem koje će koristiti u sljedećih nekoliko dana. Strani sudionici svoj boravak u Hrvatskoj, zajedno s pripadnicima MUP-a, započeli su izletom u Zadar, a od ponedjeljka ih očekuju pripreme, potom kvalifikacije 9. svibnja (četvrtak) i konačno 10. svibnja (petak) natjecanje na kojem će na stazi dugoj približno 40 km odmjeriti snage i pokazati svoju spremnost, znanje i vojničke vještine.

TEKST: ČOJ/ZOD

FOTO: J. Cindrić