06.05.2019.
Provedba UNMOC i UNPOC tečajeva u SMVO

Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO) u vremenu od 6. do 24. svibnja 2019. godine u vojarni "Vitez Damir Martić" provodi 23. UNMOC (United Nations Military Observers Course) tečaj.

Svrha ovog tečaja je osposobiti časnike za provedbu dužnosti i zadaća vojnih promatrača u UN operacijama, a namijenjen je stranim i domaćim časnicima. Trajat će sveukupno tri tjedna. Prvi tjedan obuke uključuje upoznavanje s Organizacijom te osnovnim principima i načinima djelovanja Ujedinjenih naroda. U drugom tjednu obuke fokus se stavlja na razvijanje praktičnih znanja i vještina potrebnih za provedbu dužnosti vojnog promatrača, dok se zadnji tjedan tečaja provodi u terenskim uvjetima. Tamo će polaznici, u realno simuliranim uvjetima i pod stalnim nadzorom instruktora, provoditi zadaće vojnih promatrača. Terenski dio obuke provodi se na vojnom poligonu „Cerovac“ kraj Karlovca. Tečaju su, uz domaće polaznike, pristupili i polaznici iz Albanije, Irana i Slovenije.

Kako se Republika Hrvatska 2014. godine obvezala organizirati preduputnu obuku za policijske službenice iz drugih zemalja koje će biti upućene u UN-ove misije, u Središtu se paralelno s UNMOC tečajem provodi i 5. po redu UNPOC (United Nations Police Officers Course) - Tečaj za policijske službenice UN-a uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Navedeni tečaj se provodi u trajanju od dva tjedna. Prva faza se provodi integrirano s tečajem za vojne promatrače obzirom da se obrađuju iste teme vezane za organizaciju i funkcioniranje UN-a dok se drugi dio tečaja provodi odvojeno i u njoj se obrađuju specifična znanja i vještine potrebne za provedbu policijskih poslova u UN operacijama. Na tečaju sudjeluje 7 policijskih službenica iz Kolumbije, Kosova, Malija, Maroka, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.

Organizator i provoditelj oba tečaja je Središte za međunarodne vojne operacije. Uz instruktorski tim Središta, u provedbi tečaja sudjeluju vanjski instruktori iz Peace Support Training Centre (PSTC) OS Republike Mađarske, iz OS Švicarske Konfederacije (SWISSINT), pripadnici MUP-a RH, gosti predavači iz drugih ustrojbenih cjelina OS RH te pripadnici međunarodnih humanitarnih organizacija (UNICEF, UNHCR, ICRC).

Tekst i foto: npr Jasmina Vrgoč