06.05.2019.
Polaznici Ratne škole posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. polaznike 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, koje je predvodio načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić, a u pratnji prodekana za vojnu izobrazbu brigadira Mire Čolića i načelnika Katedre strategije brigadira Andrije Platužića.

Cilj posjeta bio je upoznavanje s najvišom hrvatskom znanstvenom i umjetničkom institucijom, a akademik Neidhardt govorio je o ustrojstvu HAZU, njenoj prošlosti, najistaknutijim članovima i objasnio okolnosti u kojima je Akademija 1861. osnovana te način na koji djeluje danas. Upoznao je polaznike i sa znanstvenim projektima u kojima HAZU daje značajan doprinos cjelokupnom hrvatskom društvu.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je preko stotinu znanstvenih skupova u kojima su valorizirana djela zaslužnih pripadnika hrvatskoga naroda tijekom cjelokupne njegove povijesti.

Polaznici su se upoznali kako Akademija potiče i organizira znanstveni rad i zalaže se za primjenu postignutih rezultata, razvija umjetničku i kulturnu djelatnost i brine o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu. Također, objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva te daje prijedloge i mišljenja za unapređivanje znanosti i umjetnosti na područjima koja su od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku.

Nakon predavanja polaznici su u pratnji savjetnika Dobriše Skoke razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora te Bašćansku ploču u atriju palače HAZU.

Tekst: Ratna škola

Foto: Marija Sever