04.05.2019.
17. obljetnica Zapovjedništva za potporu

U vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia", u Zagrebu, u petak 3. svibnja 2019.  obilježana je 17. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu.

Obilježavanju je nazočio zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik ravnatelja VSOA brigadni general Ivica Komljen, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP-a brigadir Ivan Raos, kao i drugi zapovjednici, prvi dočasnici i djelatnici Zapovjedništva za potporu.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović obračajući se pripadnicima Zapovjedništva za potporu istaknuo je: "Upravo vaše 17-godišnje djelovanje i postignuća u radu pokazala su da Hrvatska vojska izrasla iz Domovinskog rata, može u svakom trenutku spremno i kvalitetno odgovoriti na sve izazove. U zadnje vrijeme vaš je angažman povećan, u prvom redu mislim na izgradnju i rekonstrukciju vojnih objekata, vojarni, športskih objekata i drugih sadržaja potrebnih za nesmatan, kvalitetan i sadržajan život i rad hrvtskog vojnika. Vašim radom i zalaganjem ostvarene su ogromne uštede te stvoreni preduvjeti daljnjeg razvoja Oružanih snaga."

Zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul istaknuo je da će Zapovjedništvo za potporu u narednom razdoblju sve svoje potencijale i napore usmjeriti na provedbu planova, smjernica i zapovijedi nadređenih, a sve sa svrhom kontinuirane i pravodobne potpore zapovjedništvima i postrojbama OSRH. "Prilagodba ustroja postrojbi temeljena na nacionalnim potrebama proizašlih iz sustava domovinske sigurnosti, nabava suvremene i mobilne, a time i brzo razmjestive terenske opreme neophodne za izvršavanje zadaća u području operacije, informatizacija poslovnih sustava u logistici, bit će jedno od naših važnih prioriteta. Rad na povećanju standarda vojnika, kroz izgradnju i adaptaciju smještajnih kapaciteta, uredskih i obučnih prostora te života i rada u terenskim uvjetima bit će težište naših zalaganja te okosnica daljnjeg razvoja sposobnosti Zapovjedništva za potporu", istaknuo je general Fuzul.

Ovim povodom u kapelici Sv. Antuna i Sv. Obitelji održana je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta  prof. dr. sc. Željka Tanjića, vojne kapelane ZzP-a vlč. Slavka Rajiča i don. Željka Volarića te voditelj Exitus bratstva fra Matu Bašića. Biskup Bogdan u prigodnoj propovijedi pripadnicima ZzP-a  kazao je, da je svatko od nas pozvan da sudjeluje u Kristovu poslanju, vršeći volju i profesioanlnu službu, koja je u službi mira, obrane, zaštite i sigurnosti domovine."Kao kršćani i na tome području svjedočite da Evanđelje oplemenjuje uređenje ljudskog društva", zaključio je biskup.

U prigodi 17. obljetnice Dana Zapovjedništva za potporu najzaslužnijim pripadnicima ZzP-a uručene su pohvale i nagrade te su proglašeni najbolji vojnici i dočasnici mjeseca. Ukupno je pohvaljeno i nagrađeno 94 pripadnika ZzP-a i jedan pripadnik Pukovnije vojne policije. Svečanom uručenju pohvala i nagrada glazbenim program sudjelovala je Klapa sv. Juraj.

Program obilježavanja Dana Zapovjedništva za potporu završit će u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine sportskim natjecanjima pripadnika ZzP-a i drugih ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i OS RH smještenih u vojarni. Natjecanja će se održati u malom nogometu, odbojci na pijesku i košarci na novouređenim sportskim terenima u vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia".

Isto tako, popularnim zabavnim pjesmama hrvatskih izvođača, u Domu HV "Zvonimir" Zagreb, s početkom u 20 sati, istog dana, održati će se prigodni koncert na kojem će nastupiti Jazz orkestar HV, Klapa Sv. Juraj i Orkestar HRM-a, te gosti pjevači: Marko Kutlić, Antonela Đinđić, Marija Cvek.

Tekst: MORH

Foto: ZzP / F. Klen