03.05.2019.
Obilježena 24. obljetnica pogibije Rudolfa Perešina

U četvrtak, 2. svibnja 2019. na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, obilježena je 24. obljetnica pogibije vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva stožernog brigadira Rudolfa Perešina.

Obilježavanju je, uz suprugu Ljerku Perešin, nazočilo izaslanstvo 91. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvođeno zapovjednikom brigadirom Nikolom Mostarcem.

Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Republiku Hrvatsku 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. uz vojne počasti pokopan je na gradskom groblju Mirogoj. Stožerni brigadir Perešin ostao je zapamćen po riječima "Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate", kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt. Odmah potom, kao borbeni pilot, pristupio je obrani Republike Hrvatske.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, a nositelj je medalja "Iznimni pothvat" i "Bljesak".

Tekst i foto: HRZ