02.05.2019.
Pripadnici Hrvatske ratne mornarice upućeni u operacije potpore miru

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) Oružanih snaga RH kapetan korvete Dragan Perić i bojnik Ozren Lukenda upućeni su u operacije potpore miru "EU NAVFOR ATALANTA" u Zapovjedništvo operacije u Kraljevini Španjolskoj i "INHERENT RESOLVE" u Zapovjedništvo operacije Koalicijskih snaga u Kuvajtu.

Povodom njihova odlaska, kapetana korvete Perića i bojnika Lukendu primio je zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli sa suradnicima 24. travnja 2019. te im poželio puno uspjeha u budućem profesionalnom izazovu. Komodor Raffanelli tom je prilikom naglasio značaj sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta i njihov doprinos u izgradnji i očuvanju mira i stabilnosti. „Pored profesionalnog  izvršavanja zadaća, prioritet je vaša sigurnost te čuvanje ugleda pripadnika Hrvatske vojske“, istaknuo je zapovjednik HRM-a zaželjevši obojici uspjeh na novim dužnostima.

Kapetan korvete Dragan Perić rođen je 1969. godine. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. U Hrvatsku vojsku pristupio je 1998. godine, a tijekom karijere obnašao je dužnosti voditelja Pogonskog brodskog odreda na RTOP-21 i RTOP-42. Trenutno je na dužnosti Časnika za planiranje u Odjelu N-5 Zapovjedništva HRM-a.

Bojnik Ozren Lukenda rođen je 1969. godine. Diplomirao je na Visokoj školi za Sigurnost u Zagrebu. U Hrvatsku vojsku pristupa kao dragovoljac 1991. godine, a tijekom Domovinskog rata i kasnije u miru, obnašao je više stožernih i zapovjednih dužnosti. Trenutno je na dužnosti Časnika za opskrbu u Odjelu N-4 Zapovjedništva HRM-a. Tijekom 2011. godine sudjelovao je u misiji ISAF (International Security Assistance Force) u Afganistanu.

Zapovjedništvo EU NAVFOR operacije ATALANTA-SOMALIA službeno je prešlo 29. ožujka 2019. pod španjolsko zapovjedništvo u vojnoj bazi ROTA, provincija Cadiz iz dotadašnjeg zapovjedništva operacije koje se nalazilo u Northwoodu, London, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tekst i foto: OJI HRM