02.05.2019.
Obilježena 28. godišnjica pogibije 12 redarstvenika u Borovu
Pripadnici specijalne jedinice policije ubijeni su 2. svibnja 1991. godine iz zasjede, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Ubijeni su i masakrirani redarstvenici Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić, a 21 policajac tada je ranjen.

U Borovu je u četvrtak, 2. svibnja 2018. obilježena 28. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke specijalne policije, ubijenih iz zasjede 1991. godine.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika, njihove prijatelje i suborce, komemoraciji je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zoran Piličić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Željko Živanović, umirovljeni general Mladen Markač, predstavnici Hrvatske vojske, policije, lokalne uprave i samouprave te braniteljskih udruga.

Zahvalivši pripadnicima MUP-a koji su dali doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako ne smijemo zaboraviti da je obrana Hrvatske 1991. godine bila početak pobjede, a hrvatski redarstvenici naši prvi junaci.

"Prošlo je dvadeset osam godina od ovoga zločina, ali rane su nam teške i bolne. A možda najbolnije od svega je što za taj zločin nitko nije odgovarao pred sudom", rekla je predsjednica.

Obilježavanje je počelo mimohodom vinkovačke Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Krpelj" od ulaza u Borovo do spomen-obilježja ubijenim redarstvenicima, gdje su, nakon čitanja imena žrtava, izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. U župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služena je misa zadušnica.

Tekst: MORH

Foto: Ured predsjednice RH