15.04.2019.
Polaznici Ratne škole posjetili Talijansku Republiku i Svetu Stolicu

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ predvođeni načelnikom Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ brigadirom Damirom Stručićem od 7. do 13. travnja 2019. posjetili su Talijansku Republiku i Svetu Stolicu.

U sklopu studijskog putovanja polaznici su posjetili NATO Defence College (NDC) u Rimu gdje su se upoznali sa zadaćama i misijom NDC-a te sustavom obrazovanja.

Također su posjetili Joint Force Command (JFC) u Napulju gdje ih je primio pomoćnik načelnika stožera za logistiku brigadni general Klemen Medja, a nakon prezentacija su posjetili i Združeni operativni centar. U povratku iz Napulja posjetili su opatiju u Montecassinu koja ima povijesni, religijski, kulturni, ali i vojni značaj kroz oslobodilačke operacije saveznika u II. svjetskom ratu.

Vrhunac studijskoga putovanja bio je susret s papom Franjom na općoj audijenciji u srijedu 10. travnja 2019., gdje su izaslanstvo predvodili zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen i vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Nakon audijencije biskup Bogdan proveo je sudionike studijskog putovanja kroz baziliku sv. Petra. Prilikom boravka u Rimu polaznici su posjetili i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima kao i Vojni ordinarij Talijanske Republike.

Tekst: bjn Jasna Đivan Perković

Foto: Ratna škola, JFC Naples, SERVIZIO FOTOGRAFICO VATICANO