15.04.2019.
Počasno-zaštitna bojna u potpori civilnom društvu

U godini koju je ministar obrane proglasio godinom solidarnosti i humanosti, ukazujući na potrebu za čovjekoljubljem te razvijanjem osjećaja solidarnosti kao vrline i etičkog izazova za sve nas u ovom modernom društvu, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, kako su i najavili na svojoj obljetnici - da će ustrajati u pružanju potpore civilnom društvu kroz humanitarne programe i projekte, stupili su u kontakt sa svojim susjedima i ravnateljicom Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac, gospođom Meri Gatin.

S obzirom da Centar na čelu sa stručnjacima koji provode rehabilitaciju senzorne integracije opremaju kabinet te im za isto trebaju osnovne stvari kao što su strunjače, vreće za sjedenje, didaktički proizvodi koji su korisni u radu s djecom, djelatnici Počasno-zaštitne bojne prikupili su za ovu svrhu novčana sredstva te ista predali ravnateljici Centra na druženju 11. travnja 2019. prigodom čega su zajedno sa štićenicima Centra zajednički proveli razne preduskršnje aktivnosti.

Tom prilikom zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul kratko se obratio te rekao: „Hrvatska vojska nikada neće odustati od načela solidarnosti i humanosti prema potrebitima jer je to jedan od temelja zajedništva na svim razinama. Društvo mora biti sposobno dati smisao čovjeku kako bi ostvarilo svoju bit. Niti jedna zajednica ne može, bez obzira na svoju tehnološku razvijenost, napredovati ukoliko ne razvija i ne potiče solidarnost i humanost.“

Ravnateljica Centra gospođa Gatin izjavila je: “Ovo iznimno veselo i lijepo druženje koje ćemo dugo pamtiti i nadamo se u skorije vrijeme ponoviti organizirano je s ciljem integriranja djece s poteškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu, senzibiliziranja na njihove potrebe te njegovanje dobrosusjedskih odnosa. Zahvaljujem se na ovoj humanitarnoj akciji te na vašem posjetu, svi smo presretni i srca su nam puna.“

Ponosni na ovu akciju vodeći se tezom Tome Akvinskog da je „čovjek čovjeku prijatelj“ Počasno-zaštitna bojna ustrajat će i dalje na tom putu na kojem mir dolazi kao plod solidarnosti.

Foto: PZB