12.04.2019.
Završio Tečaj za prvog dočasnika voda

U Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“ (DŠ) održana je 12. travnja 2019. svečanost završetka 3. naraštaja Tečaja za prvog dočasnika voda. Tečaj je završilo 30 polaznika te im je zapovjednik DŠ-a pukovnik Zdenko Šakota uručio potvrde o završetku tečaja.

Tečaj je trajao tri tjedna, a proveden je u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi i na vojnom vježbalištu „Gakovo“. Teoretski dio polaznici su odslušali u vojarni, a na vojnom vježbalištu proveli su praktični dio izobrazbe. Cilj tečaja je stjecanje kompetencija za dužnost prvog dočasnika voda u dijelu provedbe borbenih djelovanja i koncipiranja obuke u postrojbi.

Tečaj je usmjeren na dužnosti, zadaće i odgovornosti prvog dočasnik voda prema kojima je on odgovoran za brigu o vojnicima i dočasnicima, oružju i opremi, za pojedinačnu osposobljenost pripadnika voda kao i za osposobljenost do razine posade – posluge – desetine. Tijekom borbenih djelovanja prvi dočasnik je odgovoran za paljbenu potporu, opskrbu, prikupljanje i procesuiranje ratnih zarobljenika, tretman i evakuaciju ranjenika, uspostavljanje područja okupljanja, uspostavu točke okupljanja blizu cilja ili ophodnog uporišta, te je zadužen za uspostavu i nadzor sigurnosti.

Tečaj za prvog dočasnika voda sadržajno se nastavlja na drugu razinu dočasničke izobrazbe (Temeljnu dočasničku izobrazbu), tako da proširuje kompetencije zapovjednika desetina u području poučavanja i obučavanja, odnosno izgrađuje kompetencije poučavanja i obučavanja prvog dočasnika voda.

Obzirom da je prvi dočasnik voda ujedno i prvi suradnik zapovjednika voda, odnosno njegov zamjenik, polaznici su se tijekom provedbe vježbi stavljali i u uloge zapovjednika voda i zapovjednika desetine, te su odrađivali različite zadaće kroz koje su bili praćeni i ocjenjivani od strane instruktora.

Prema ostvarenim rezultatima najbolji polaznik bio je nadnarednik Željko Jurković pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koji je pismeno pohvaljen od zapovjednika DŠ-a pukovnika Zdenka Šakote.

Tekst: bjn Mario Trnokop

Foto: Dočasnička škola