11.04.2019.
Pripadnici 3. HRVCON-a na vježbi „BullRun9“ u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta kao sastavni dio Borbene grupe Poljska (BGPOL) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) sudjelovali su 9. i 10. travnja 2019. u vježbi uzbunjivanja postrojbi „BullRun9“.

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije između zapovjednih struktura Oružanih snaga R. Poljske i NATO Borbene grupe Poljska. Vježba se sastojala od uzbunjivanja postrojbi, odlaska na dodijeljeno područjete povratka u matične baze. Tijekom vježbe, na taktičko – tehničkom zboru stanovnici grada Elka imali su prigodu upoznati se s opremom i naoružanjem svih sudionika vježbe. Pripadnici 3. HRVCON-a eFPBG-USA poljskoj javnosti predstavili su se sa svojim glavnim oružjem – samohodnim višecjevnim lanserom raketa 122 mm M-92 „VULKAN“.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost među saveznicima. Borbena grupa Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – R. Litvi, R. Latviji, R. Estoniji i R. Poljskoj. Vodeća nacija BGPOL su Sjedinjene Američke Države. Zajedno sa hrvatskim vojnicima tu su još i pripadnici Oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA