09.04.2019.
Kiowe u novoj akciji gađanja i raketiranja

Pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika sudjelovali su 6.-9. travnja 2019. u provedbi bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Ovoga puta bojna djelovanja izveli su piloti treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a obuku provode licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera.

Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka strojnicama 12,7x99 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, a trening je nastavljen i sa zrakoplovnim tehničarima u operacijama opsluživanja helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u borbenim uvjetima kada je riječ o naoružavanju te punjenju gorivom bez gašenja motora.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren kazao je kako je ovo peti ciklus bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na poligonu u Slunju. “Nakon druge skupine pilota započeli smo sa obukom dodatnih izvidničko-borbenih pilota. Kako je riječ o pilotima sa većim iskustvom letenja na helikopteru BELL-206 B obuka se odvija po skraćenom modelu te je sa završenim bojnim gađanjima i raketiranjima uspješno okončana njihova prva faza obuke. Prva gađanja i raketiranja su temelj jer se usvajaju sve potrebite procedure i postupci kod bojnih djelovanja. Slijedi taktička obuke druge i treće skupine pilota koja će završiti također sa bojnim djelovanjima, odnosno do razine pune borbene spremnosti u svim uvjetima. Nakon toga nastavljamo ciklus osposobljavanja novih pilota po nešto dužem program obuke jer je riječ o mlađim naraštajima pilota”, naglasio je pukovnik Gren.

Voditelj bojnih djelovanja na Slunju bojnik Damir Labaš naglasio je kako je iznimno zadovoljan provedbom bojnih gađanja i raketiranja te svim dodatnim elementima koji su vezani za ovaj obučni proces od opsluživanja, naoružavanja i osiguranja ove aktivnosti. “Zahvaljujem se djelatnicima Vojnog poligona “Eugen Kvaternik” na Slunju za pruženu potporu u obuci kao i cijelom timu koji je sudjelovao u pripremi i neposrednoj provedbi ove zadaće koja je provedena sigurno i u skladu svih postavljenih standarda obuke. Ovo su ujedno i prva bojna djelovanja obučavane skupine pilota koja su i najjači motivator u nastavku njihove letačke karijere”, iznio je bojnik Labaš.

Tekst, foto i video: HRZ / Marinko Karačić