08.04.2019.
Protupožarne zračne snage na vježbi "MODEX CRES 2019"

Zračne protupožarne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) započele su u ponedjeljak 8. travnja 2019. pružati potporu Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u provedbi međunarodne vatrogasne vježbe "MODEX CRES 2019" koja se od 7. do 10. travnja 2019. odvija na otoku Cresu.

Uz hrvatske zračne snage po prvi puta na vježbi su sudjelovala i 2 aviona Canadair CL-415 talijanskih protupožarnih snaga koji su bili bazirani u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

U zajedničkoj akciji simuliranja gašenja šumskog požara letačka posada hrvatskog Canadaira bila je ulozi vođe talijanskih posada koji su na lokaciji provedbe vježbe zajedničkim djelovanjem pružali potporu u gašenju požara.

Pored Canadaira na vježbi će biti prezentirano i djelovanje Airtractrora AT-802 dok je helikopter Mi-8 MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera pružao potporu u prijevozu i desantiranju pripadnika Državne intervencijske postrojbe.

Voditelj djelovanja zračnih protupožarnih snaga na vježbi bojnik Željko Žugaj kazao je kako je Protupožarna eskadrila po prvi puta bila u ulozi prihvata talijanskih Canadaira, a kroz primjenu procedura i postupaka pri pozivanju i neposrednom zajedničkom radu na požarištu potvrđena je puna spremnost rada hrvatskih posada zajedno sa kolegama iz Italije. „Imamo dragocjena iskustva u pružanju pomoći drugim državama u gašenju velikih požara i ovo je po prvi puta kako u Hrvatskoj predstavljamo timski rad zajedno sa posadama iz Italije. Sve radnje i postupci su primjenjivani kao da se radi o stvarnoj situaciji te je ovo značajan korak u izgradnji što kvalitetnijeg i uspješnijeg sustava protupožarne zaštite ne samo na nacionalnoj razini nego pridonosi i sveukupnoj sigurnosti država Europske unije“, istaknuo je bojnik Žugaj.

Vatrogasna vježba „Modex Cres 2019" provodi se u sklopu EU-projekta „Romex" i pri kojem se aktivira Mehanizam civilne zaštite Europske unije čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Naime, veliki šumski požari postali su zadnjih godina jedan od većih rizika u zemljama Europske unije te se organizacijom ove vježbe provjeravaju standardni operativni postupci, interoperabilnost, koordinacija te zajedničko djelovanje i suradnja međunarodnih zračnih modula u gašenju šumskih požara otvorenog prostora. Ujedno, vježba je poslužila i za pripremu Europske unije za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić