08.04.2019.
Bilateralna suradnja sa SAD na razvoju ROLE-2 VZS-a

U Vojnom zdravstvenom središtu (VZS) Zapovjedništva za potporu održan je od 2. do 4. travnja 2019. bilateralni radni sastanak između pripadnika OS SAD-a i OSRH na temu razvoja sposobnosti zdravstvene potpore druge razine, kroz razvoj ROLE-2B*.

U ime američke strane sastanku su nazočili stručnjaci za ovo područje, predstavnik zračnih snaga Nacionalne garde savezne države Minesote, kirurg i zrakoplovni liječnik bjn dr. R. Wroblewski i predstavnik Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu, specijalist za globalno zdravlje sžn M. Morena. Podršku je svojim dolaskom iskazla i predstavnica američkog Ureda za obrambenu suradnju.

Sa strane domaćina, koordinator ove aktivnosti bila je pk Ružica Pavić-Kevrić, zamjenica zapovjednika VZS-a, dok je Ured savjetnika NGS za zdravstvo predstavljao brg Mario Gjurić, dr.med. Na sastanku je sudjelovao i zapovjednik Role 2, pk Šime Kevrić, dr.med. s drugim pripadnicima ove ustrojbene cjeline VZS-a te glavna medicinska sestra Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Na sastanku je proanaliziran aktualni stupanj razvoja ove sposobnosti i dogovorena buduća suradnja na njezinom daljnjem razvoju, a što obuhvaća područje razvoja osoblja, opremanja i organizacijskih rješenja.

Ova je prigoda iskorištena i za kontakt sa civilnim zdravstvom te je američkom liječniku omogućen posjet i upoznavanje s radom Odjela abdominalne kirurgije KB Dubrava, s kojom OSRH i VZS imaju vrlo dobru suradnju.

U okviru posjeta, gostima je također prikazana organizacijska struktura i djelokrug rada Zavoda za zrakoplovnu medicinu.

*ROLE-2, sukladno NATO načelima, označava zdravstvenu postrojbu/razinu zdravstvene potpore. NATO Združena doktrina zdravstvene potpore, koju smo usvojili kao hrvatsku vojnu normu (HRVN) definira ROLE 2 kao drugu razinu zdravstvene potpore u operacijama sa sposobnošću pružanja inicijalnog kirurškog zbrinjavanja, nadoknade krvi i tekućine te stabilizacije ranjenika.

Tekst i foto: Vojno zdravstveno središte