05.04.2019.
Završno natjecanje „Ponos domovine '19“ na HVU

Završno natjecanje „Ponos domovine '19“ koje se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske održava se od 4. do 6. travnja 2019. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Projekt Ponos domovine srednjoškolsko je natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti. Riječ je o provjeri znanja u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se uz teme iz Domovinskog rata i odgoja u pitanjima pojavljuje i gradivo iz Hrvatske povijesti i zemljopisa, ekologije, religije, morala i etike, energetske učinkovitosti i slično. Sastavni dio projekta su i sportska natjecanja čime se potiče sportski duh i zajedništvo.

Na završnom natjecanju „Ponos domovine '19“ sudjeluje 36 učenika sa svojim mentorima iz srednjih škola i gimnazija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Škole koje su se plasirale u završno natjecanje su: Gimnazija Požega, Druga gimnazija Varaždin, Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, V. gimnazija „Vladimir Nazor“ Split, III. gimnazija Zagreb, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, Srednja škola Novi Marof, Turističko ugostiteljska škola Split te iz Bosne i Hercegovine Gimnazija fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega i Srednja strukovna škola Široki Brijeg.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: sžn Dražen Volarić